Antena 3 CNN Actualitate Social Mulți șoferi nu cunosc semnificația semaforului intermitent de dreapta

Mulți șoferi nu cunosc semnificația semaforului intermitent de dreapta

Mulți șoferi nu cunosc semnificația semaforului intermitent de dreapta
Sursa foto: pixabay.com
23 Mar 2017   •   15:53

Circulaţia rutieră în oraşele mari este mult îngreunată şi de şoferii care nu cunosc legile de circulațe. Un exemplu concludent este folosirea semaforului intermitent de dreapta.

Există numeroase situaţii în care, necunoscând legislaţia, șoferii mai mult încurcă. Apoi, mai există şi categoria tupeiştilor la volan, a celor care nu au răbdare şi nici înţelegere faţă de cei care circulă regulamentar, spune adevarul.ro.

Un caz des întâlnit în care mulţi şoferii nu ştiu ce trebuie să facă este cel în care întâlnesc semaforul intermitent de dreapta. Acest semafor le dă dreptul să pătrundă în intersecţie, chiar dacă semaforul principal arată culoarea roşie. Condiţia însă este ca banda să fie liberă. De cele mai multe ori însă, cei care se opresc în faţa semaforului intermitent, aşteptând verde pentru a se deplasa înainte, sunt claxonaţi, înjuraţi, atenţionaţi de cei din spate.

Nicolae Istrat, fost angajat al Poliţiei Rutiere Timiş, a explicat ce rol are acest semafor intermitent şi cum se circulă corect. „Semaforul intermitent, care este montat în intersecţii, reprezentat printr-o săgeată şi o lumină de culoare verde, este un semafor adiţional. Semaforizarea de bază este compusă din semaforul care are culorile roşu, galben şi verde. Acest semafor adiţional intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie. În acest caz traficul este oprit. În anumite momente, când traficul este mai rarefiat, semaforul intermitent permite pătrunderea în intersecţie cu viraj spre dreapta, chiar dacă semaforul de bază ne arată culoarea roşie. Asta nu înseamnă că cei aflaţi pe banda unu de circulaţie sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, să dea liber celor care vor să vireze la dreapta. Când ne deplasăm în direcţia ”înainte” avem dreptul să ocupăm oricare dintre benzile de circulaţie, cu excepţia situaţiei în care este prevăzut altfel prin marcaje sau indicatoare. Aşadar,  avem dreptul să ocupăm banda 1 dacă vrem să mergem înainte! Ne punem în mişcare când semaforul de bază de arată culoarea verde. Nu este interzis să ne postăm pe banda 1 de circulaţie, cu excepţia în care avem marcajul pe carosabil care ne obligă să virăm la dreapta! Doar în acest caz nu putem să ocupăm aceasta bandă decât atunci când facem la dreapta”, a explicat Nicolae Istrat.
Acel semafor intermitent de dreapta nu ne dă dreptul să nu acordăm prioritate pietonilor”, a mai spus Nicolae Istrat.  

×
Subiecte în articol: trafic semafor şoferi
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close