Antena 3 CNN Actualitate Social Negocieri eșuate la Guvern: Sindicaliștii nu au căzut la pace cu premierul Tudose. Oamenii amenință cu greva generală

Negocieri eșuate la Guvern: Sindicaliștii nu au căzut la pace cu premierul Tudose. Oamenii amenință cu greva generală

Negocieri eșuate la Guvern: Sindicaliștii nu au căzut la pace cu premierul Tudose. Oamenii amenință cu greva generală
de M.Z.    |    06 Oct 2017   •   13:20

UPDATE 13.20 - Liderul Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus vineri, după discuțiile de la Guvern, că nu s-a ajuns la o înțelegere cu premierul Mihai Tudose.

”Premierul a spus că ne va comunica ce decizie va lua și întâlnirea cu organizațiile patronale din România”, a spus liderul BNS, Dumitru Costin.

Liderul BNS susține că în programul de guvernare sunt mai multe teze care nu mai pot fi aplicate: printre acestea, cea referitoare la salariul minim brut.

”Acolo scria că salariul minim brut la 1 ianuarie 2018 va fi de 2.000 de lei, iar în toate comunicările publice al Guvernului, salariul minim e de 1.850 de lei. (...) Riscăm ca România să se transforme într-un paradis fiscal”, a spus Dumitru Costin.

UPDATE 12.33 - În timp ce la Guvern se negociază, în faţa Ministerului Finanţelor sute de sindicalişti din Sănătate protestează. 

Sindicaliștii din Sănătate, noi proteste în stradă

Aceştia ameninţă cu geva generală în această toamnă, dacă nu se va ajunge la un numitor comun în privința contribuțiilor. 
 
O eventuală grevă ar paraliza activitatea din sistemul sanitar.

Transportatorii amenință Guvernul Tudose cu proteste

Transportatorii ameninţă şi ei cu proteste, dacă Guvernul României nu le va restitui minim 5 eurocenţi pe litru de carburant, echivalentul accizei reintrodusă de Cabinetul Tudose, la 1 octombrie 2017, şi mai vor şi renunţarea în totalitate la TVA defalcat.  

Reprezentanţii transportatorilor au programate negocieri cu Executivul la începutul săptămânii viitoare, iar dacă vor eşua sunt pregătiţi ca, pe 3 noiembrie, să organizeze un miting în Piaţa Victoriei. 

UPDATE 11.05 - De mai bine de o oră sunt discuții intense la Guvern, între sindicaliști și premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, cel al Sănătății și cel de la Finanțe.

Cele două părți încearcă să găsească o soluție de compensare, o variantă de compromis pentru a se înțelege cu sindicaliștii.

Sindicatele sunt total nemulțumite de trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat și susțin că salariile vor scădea, asta în timp ce autorităţile spun că nu va exista niciun impact asupra angajaţilor. 

----------------------------

Știrea inițială 10.15

Întâlnire crucială, vineri, la Guvern. Sindicaliştii se văd din nou cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. 

Sindicaliştii spun că salariile vor scădea, asta în timp ce autorităţile spun că nu va exista niciun impact asupra angajaţilor. 

La Palatul Victoria a venit, vineri, liderul Cartel Alfa - sindicalistul Bogdan Hossu, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor - Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului din Învăţământ "Spiru Haret" - Marius Nistor, liderul Federației Naționale Sindicale Alma Mater - Anton Hadăr, dar și reprezentanți ai Sanitas.

Din partea Guvernului, la negocieri vor participa premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, dar și reprezentanți din Ministerul Sănătății.

Premierul Mihai Tudose a declarat că nu se pune problema să dea înapoi pe această temă, a trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, iar președintele PSD, Liviu Dragnea, îl susține. De asemenea, ministrul Vasilescu a spus că va merge mai departe cu promisiunile făcute.

Totuși, oficialii au promis că vor căuta soluții de compensare.

Confederațiile sindicale din Sănătate amenință cu o grevă generală în această toamnă, dacă Guvernul va merge înainte pe această idee, iar o eventuală grevă ar paraliza activitatea din sistemul sanitar.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close