Antena 3 CNN Actualitate Social Noua formulă de majorare a pensiilor românilor, în funcție de vechime. Se ajunge ușor la 2.400 de lei

Noua formulă de majorare a pensiilor românilor, în funcție de vechime. Se ajunge ușor la 2.400 de lei

Pensionarii aşteaptă cu nerăbdare să afle care sunt noile lor pensii după recalculare şi intrarea în vigoare a unei noi legi. Estimările sunt promiţătoare.

Noua formulă de majorare a pensiilor românilor, în funcție de vechime. Se ajunge ușor la 2.400 de lei
Sursa foto: Profimedia Images
de Alexandra Dima    |    23 Oct 2023   •   12:12

În noul proiect de Lege a pensiilor, referința rămâne în continuare stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar cu cât te apropii mai mult de 30 de ani de activitate sau depășești acel prag, se dorește asigurarea unei pensii decente.

La momentul de față, principala formulă de calcul a pensiilor aflate în plată pleacă de la două valori cheie, VPR – valoarea punctului de referință și VPP – valoarea punctului de pensie. Acesta din urmă este 71 de lei.  Calculul se face prin multiplicarea VPR cu numărul de puncte acumulate.

Citeşte şi: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

Pentru o pensie completă, ai nevoie de 25 de ani de activitate. Dacă nu cumva ai lucrat în condiții extraordinare, acea perioadă s-ar traduce într-o leafă lunară de 1.775 de lei.

Conform unei noi propuneri legislative, cei care au muncit peste pragul de 25 de ani se vor bucura de o formă de bonusare, de încurajare a unei perioade suplimentare în câmpul muncii. Astfel, dacă te bucuri de exemplu de un salariu mediu pe economie în perioada de activitate și ai lucrat 30 de ani, șansele de avea un trai decent la o vârstă avansată sunt foarte mari, potrivit Realitatea

Conform noii inițiative care, în urmă cu câteva zile, a fost confirmată și de către președintele Casei Naționale de Pensii Publice, pentru un stagiu de cotizare de 26 de ani, pensia ar crește la 1.881,5 lei. Cu 27 de ani de cotizare, pensia ar ajunge la 1.988 de lei, cei cu 30 de ani de cotizare ar primi o pensie generoasă de 2.307,5 de lei. Nu în ultimul rând, la 31 de ani de cotizare, pensia ar fi de 2.431,75 de lei.

 

×
Subiecte în articol: majorare pensii
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close