Antena 3 CNN Actualitate Social Olga Tudorache a murit. Actrița avea 88 de ani

Olga Tudorache a murit. Actrița avea 88 de ani

Olga Tudorache a murit. Actrița avea 88 de ani
Sursa foto: foto: Agerpres
18 Oct 2017   •   07:57

Olga Tudorache s-a stins din viață. Cunoscuta actriță a decedat la vârsta de 88 de ani.

Informaţia a fost anunţată pe Facebook de actorul Florin Călinescu şi de medicul Monica Pop.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, la Oituz, în județul Bacău. 

În septembrie 1951 a fost angajată la Teatrul Tineretului din București, unde și-a desfășurat activitatea neîntrerupt până în 1966, când teatrul a fuzionat cu Teatrul Nottara. La noul teatru, Teatrul Mic, a rămas angajată până în 1978. 

Din anul universitar 1976 a fost conferențiar universitar la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, la catedra de actorie, iar din 1978 cu funcția de bază aici. Din 1990 a devenit profesor universitar. A avut șase promoții de actori, până la pensionare (1997).

Fizionomia dura i-au adus cu prepoderență roluri dramatice, multe dintre ele negative, fapt ce au ajutat-o să își contureze și să evidențieze complexitatea stărilor. 

În 2000 Olga Tudorache se retrage din învățământ, iar în 2006 UNATC îi oferă titlul de Doctor Honoris Causa, cu ocazia zilei acestei universități. 

În 2013 Olga Tudorache a fost decorată, , în contextul celebrărilor zilei de 10 mai, de Principesa moştenitoare Margareta, în numele regelui Mihai I, cu decoraţia regală “Nihil Sine Deo”. Ceremonia a avut loc la finalul unei reprezentaţii speciale a spectacolului “Portretul doamnei T” de Ana Maria Bamberger, piesă scrisă special pentru Olga Tudorache.

Actrița fost numită "marea doamnă a teatrului românesc" pentru toată activitatea din teatru, film și academică.

×
Subiecte în articol: teatru actriţă deces Olga Tudorache
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close