Antena 3 CNN Actualitate Social Ludovic Orban: Trecem la stare de alertă maximă. Putem institui și reguli mai stricte

Ludovic Orban: Trecem la stare de alertă maximă. Putem institui și reguli mai stricte

Ludovic Orban a venit cu precizări după primele trei zile în care România a trecut în stare de alertă. Premierul României susține că se va trece la stare de alertă maximă, iar toate ministerele vor fi mobilizate la maximum pentru o funcționare cât mai bună.

Ludovic Orban: Trecem la stare de alertă maximă. Putem institui și reguli mai stricte
18 Mai 2020   •   08:52

Măsurile care sunt cuprinse în hotărârea de Guvern aferente stării de alertă trebuie adoptare la propunerea Comiteteului Național pentru Situații de Urgență. Noi am luat hotrârea 25 pentru situații de urgență, ca fundament pentru hotărârea de Guvern.

Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, continuăm practic starea de alertă și ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă pentru că legea ne conferă toate pârghiile și intrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor și a regulilor. Putem institui și reguli mai stricte.

În această după-amiază am convocat toate instituțiile statului pentru a pune la punct un plan amănunțit de asigurare a respectării măsurilor în starea de alertă”, a zis Orban.

Toate ministerele, mobilizare la maximum!

”În următoarea perioadă, toate ministerele, toate autoritățile care se află în subordinea sau coordonarea ministerelor trebuie să fie mobilizate la maxim! Ministerul de Interne, prin Poliție, Jandarmerie, Poliția de Frontieră și toate structurile, inclusiv prin Poliția Locală, va trebui să se implice cu toate forțele pentru a asigura respectarea regulilor. Majoritatea zdrobitoare a cetățenilor, 98 la sută, sunt oameni cu respect față de lege, oameni care respectă regulile și a căror responsabilitate a contribuit la ținerea sub control a epidemiei”, a mai declarat premierul.

Vom limita efectele epidemiei prin control

”Să spunem încă o dată lucrurilor pe nume: cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu cât limităm efectele epidemiei mai mult, cu atât șansa de a reveni la normalitate este mai mare”, a punctat Orban.

Ce prevede hotărârea de guvern privind starea de alertă

Art. 1 – (1) Începând cu data de 18.05.2020 se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul țării
pe o durată de 30 de zile.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea HotărâriiComitetului Național pentru Situații de Urgență nr.24/14.05.2020 privind aprobarea instituirii stăriide alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control al infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

(3) Actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgențănr.24/2020 rămân aplicabile, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri, în ceea ce privește măsurile propuse, până la adoptarea actelor în temeiul Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Art. 2 - Măsurile de prevenire și control al infecțiilor, condițiile concrete de aplicare șidestinatarii acestor măsuri, precum și instituțiile și autoritățile publice care pun în aplicare sauurmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă, sunt prevăzute în:
a) Anexa nr. 1 – „Măsuri pentru creșterea capacității de răspuns”;
b) Anexa nr. 2 – „Măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților”;
c) Anexa nr. 3 – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc”.
2 / 2
Art. 3 - În aplicarea dispozițiilor art. 71 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2020, cu modificările și completările ulterioare, și ale Hotărârii Guvernului nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului

Afacerilor Interne, dispune, în colaborare cu Ministerul Sănătății, prin ordin al comandantului acțiunii, măsurile necesare prevenirii și combaterii infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, în cadrul acțiunilor de răspuns la nivel național.

Art. 4 – Regimul contravențional aplicabil pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în anexelenr. 1-3 este cel stabilit la art. 64 - 70 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenireași combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Art. 5 – Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 6 - Prezenta hotărâre se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orvan stare alerta
Parteneri
arcel Ciolacu, anunțul momentului despre majorarea pensiilor
x close