Antena 3 CNN Actualitate Social Părintele Necula: Copiii noștri au devenit mai dependenţi de curent electric la iPhone, nu de mama şi tata

Părintele Necula: Copiii noștri au devenit mai dependenţi de curent electric la iPhone, nu de mama şi tata

Părintele Necula: Copiii noștri au devenit mai dependenţi de curent electric la iPhone, nu de mama şi tata
24 Oct 2017   •   14:50

Părinţii trebuie să îşi petreacă mai mult timp cu copiii lor, în loc să le ofere telefoane inteligente, a spus marţi, în cadrul unei dezbateri despre educarea părinţilor organizată în municipiul Sibiu, preotul Constantin Necula.

"Copiilor noştri li se mint limitele, li s-au creat limite false, dovadă că împuşcă pokemonii şi duşmanii ne bat la porţi. Au devenit mai dependenţi de curent electric la iphone, nu de mama şi tata. Această strategie are şi această calitate pozitivă, de a spune tăiaţi curentul şi luaţi-vă copiii de mână. E un început pe care sper să-l putem continua cu fermitate", a spus preotul Constantin Necula.

El a afirmat că "situaţia din ţară este mult mai disperată decât pare", în ceea ce priveşte copiii.

"Copiii, în mod real, situaţia din ţară este mult mai disperată decât pare la prima vedere. (...) Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Niciun copil nu se creşte după reţete. (...) În ciuda faptului că suntem într-un asalt teribil la mama, tata şi copilul, constant că dacă nu e mama, tata şi copilul, nu prea avem ce educa parental, ci doar între paranteze. Trebuie să fim conştienţi, fără niciun fel de ură şi fără niciun fel de ironizarea nimănui, sunt lucruri care sunt inalienabile. Una din inalienabilităţile astea ţine de paternitate", a declarat Necula.

Potrivit preotului sibian este nevoie de o strategie naţională pentru părinţi, dar fără polizarea ei.

"Cea mai bună strategie pe care eu am văzut-o aplicată în România este cordialitatea în intervenţia socială. Nicio lege din lumea asta nu ne va învăţa să ne iubim unii pe alţii. Ori ne iubim, ori nu ne iubim. Pot să dea orice legi vor. Din nefericire, trebuie să evităm cu maximum de responsabilitate orice fel de politizare a strategiilor ce le avem de aplicat, orice fel de ifose instituţionale. E vremea să ne suflecăm mânecile pentru că mai e foarte puţin până pierdem tot. Dacă ne minţim în continuare, vom fi într-o debandadă la fel de mare. De aceea, apelul bisericii e simplu: cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi", a adăugat Constantin Necula.

În calitate de preot şi pedagog, Constantin Necula susţine o platformă în care ONG-urile să se ocupe de strategia naţională pentru educaţia părinţilor.

"Ne-am pierdut educaţia socială. Acesta este adevărul. Ne tapetăm pereţii cu diplome, suntem absolvenţi de multicursuri, suntem multitasking, dacă vreţi cultura educaţională, dar suntem tot mai departe de idealul uman pe care ni l-am propus să fim când eram noi înşine copii. (...) Cred că este momentul şi o spun cu maximă responsabilitate, să creăm cel puţin între noi, o platformă de sprijin. (...) Fac parte integrantă dintr-un fenomen extrem de greu digerabil care este rezistenţa la tot ceea ce înseamnă mediocritate, impostură şi incultură. Pedagogia nu se face de pe google. (...) Obsesia prostiei este eficientizarea. Deci aşa vă veţi da seama dacă vă conduce un prost sau un mediocru. Vrea să eficientizeze un sector. Copiii nu sunt un sector de eficientizat, ci sunt un sector de asumat şi convertit în favoarea copiilor. (...) Sper ca în strategia de educaţia părinţilor să nu uităm şi de părinţi", a afirmat Constantin Necula.

Necula alături de reprezentanţi ai diferitelor fundaţii şi asociaţii din judeţul Sibiu au participat marţi, la o dezbatere despre strategia naţională de educaţie parentală, un proiect susţinut cu finanţare elveţiană.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Constantin Necula copii
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close