Antena 3 CNN Actualitate Social Pelerinaj impresionant la Mânăstirea Prislop. Se împlinesc 28 de ani de la moartea lui Arsenie Boca

Pelerinaj impresionant la Mânăstirea Prislop. Se împlinesc 28 de ani de la moartea lui Arsenie Boca

Pelerinaj impresionant la Mânăstirea Prislop. Se împlinesc 28 de ani de la moartea lui Arsenie Boca
28 Noi 2017   •   11:44

Mii de pelerini sunt aşteptaţi marți la Mânăstirea Prislop unde se comemorează 28 de ani de la moartea marelui duhovnic Arsenie Boca. Considerat ca fiind Sfântul Ardealului, mormântul duhovnicului a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii convinşi că părintele Arsenie Boca face minuni pentru cei care se roaga la el.

Arsenie Boca a absolvit în 1929 liceul la Brad, ca șef de promoție, iar apoi timp de patru ani Institutul Teologic din Sibiu. Este trimis apoi de către mitropolitul Bălan la București să urmeze Institutul Belle - Arte, timp în care realizează grafica primelor patru volume ale „Filocaliei". 

În 1939 merge trei luni la Muntele Athos, iar 1940 primește numele de Arsenie. Doi ani mai târziu este hirotonit preot și devine stareț al Mânăstirii Sâmbăta de Sus. În 1944 a plecat la Chișinău, unde a stat un an și a învățat pictura bisericească și poleitul icoanelor. În mai 1948 a fost arestat și a fost acuzat că este legionar. 

Pe de altă parte, în 1947 a sprijinit organizarea, la Sâmbăta, o întâlnire a unor reprezentanți ai tuturor forțelor anticomuniste. Părintele Arsenie Boca a vizitat Castelul de la Bran, unde a fost în nenumărate rânduri oaspetele principesei Ileana. După câteva luni a fost eliberat și mutat la Mânăstirea Prislop din județul Hunedoara, unde a și fost numit stareț. În 1951 a fost arestat din nou și petrece nouă luni la Ocnele Mari și la Canal. S-a întors apoi la Prislop, unde mai rămâne șapte ani, pentru că mânăstirea se desființează, iar lui Arsenie Boca i se interzice să mai slujească. 

Ajunge la București, unde este angajat ca pictor muncitor la Schitul Maicii Domnului. De altfel, mânăstirea a fost transformată în cămin de bătrâni și s-a redeschis abia în 1976. Drumul lui Arsenie Boca ajunge apoi la Drăgănescu, unde va picta biserica, iar apoi la Mânăstirea Sinaia. În data de 28 noiembrie 1989, Arsenie Boca a plecat la Dumnezeu. A fost adus la mânăstirea Prislop, unde a fost înmormântat în 4 decembrie, în locul pe care chiar el îl alesese cu doi ani înainte.

×
Subiecte în articol: Arsenie Boca comemorare pelerini
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close