Antena 3 CNN Actualitate Social Pensia medie, 1.505 lei. Pensiile sociale nu depăşesc aproximativ 800 de lei

Pensia medie, 1.505 lei. Pensiile sociale nu depăşesc aproximativ 800 de lei

Unul din cinci pensionari din România trăieşte în sărăcie, din pensia socială minim garantată de aproximativ 800 de lei. Avem acum şi cele mai recente date de la INS privind situaţia pensionarilor în ultimul trimestru al anului trecut.

Pensia medie, 1.505 lei. Pensiile sociale nu depăşesc aproximativ 800 de lei
Sursa foto: Hepta
de Maria Toader    |    16 Mar 2021   •   12:19

Cele mai recente date sunt din trimestrul 3, când numărul mediu de pensionari a fost de 5,125 milioane persoane, în trimestrul 3, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent.

În România sunt 5,123 milioane de persoane pensionate, dintre care pensionari de asigurări sociale de stat 4,679 milioane. În trimestrul IV al anului 2020, numărul pensionarilor a scăzut, deşi pensia media lunară şi pensia medie de asigurări sociale a crescut.

În România, pensia medie este de 1.636 lei, în timp ce pensia medie de asigurări sociale de stat este de 1.590 lei. Totodată, pensia socială este 800 de lei, bani pe care îi primesc 947,7 milioane de pensionari.

Raportul dintre pensionari şi salariaţi

La nivel naţional, sunt 9 pensionari la 10 salariaţi. În Ilfov sunt 4 pensionari la 10 salariaţi, în timp ce în Teleorman sunt 16 pensionari la 10 salariaţi.

Premierul Florin Cîţu a afirmat, acum câteva zile, că s-a format un grup de lucru în coaliţia de guvernare în cadrul căruia se discută despre reforma sistemului de pensii. Primul ministru a adăugat că în 15 ani va exista o presiune mare pe sistemul de pensii.

El a precizat că se lucrează la găsirea de resurse pentru pensii, atunci când pe sistem va fi pusă o presiune mare. "Trebuie să pornim reforma azi. Nu doar recalcularea pensiilor, reforma înseamnă cum găsim resurse să putem plăti acele pensii. Anglia a făcut reforma pensiilor în 6 ani. Lucrez la ambele capete: numărul de pensionari şi partea în care ai nevoie de oameni să contribuie", a arătat Cîţu.
 

×
Subiecte în articol: pensionari pensie
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close