Antena 3 CNN Actualitate Social Ce pensie va avea un român care câştigă lunar 4.000 de lei dacă va cotiza la stat timp de 35 de ani

Ce pensie va avea un român care câştigă lunar 4.000 de lei dacă va cotiza la stat timp de 35 de ani

Un român care are în prezent un salariu mediu de 4.000 de lei şi care va cotiza timp de 35 de ani la bugetul de pensii ar putea primi o pensie lunară care nu-i asigură nici măcar strictul necesar.

Ce pensie va avea un român care câştigă lunar 4.000 de lei dacă va cotiza la stat timp de 35 de ani
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Ian 2023   •   22:11

Cei care au acum un salariu mediu net de 4.000 de lei, adică 833 de euro, vor primi, după 35 de ani de contribuții, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. 

Această sumă nu acoperă decât un sfert din coşul minim de consum pentru un trai decent. În plus, viitorii pensionari nu vor primi înapoi pe cât contribuie în prezent.

Ce se poate întâmpla cu pensia ta peste 35 de ani

O persoană care câştigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei, scrie observatornews.ro. Această contribuţie îi va asigura, însă, o pensie - spun analiştii - pentru o durată de doar 33 de ani.

Citeşte şiLivrarea pensiilor în ianuarie 2023 începe cu o zi mai devreme decât termenul anunțat inițial

Ministrul Muncii: "Lucrurile vor arăta altfel"

Marius Budăi, ministrul Muncii, a reacţionat la această simulare de calcul şi crede că scenariul este unul pesimist.

Acesta spune că "dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România, lucrurile vor arăta altfel".

"Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani", a mai spus ministrul Muncii.

Vezi şi: Când vor primi pensionarii și cei cu venituri mici ajutoarele de la stat | Marius Budăi: ”Se va începe să se facă plățile”

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close