Antena 3 CNN Actualitate Social Curtea Constituţională a decis: impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională

Curtea Constituţională a decis: impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională

Curtea Consituţională a decis, marţi, după mai multe amânări, în privinţa legii ce prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei.

Curtea Constituţională a decis: impozitarea pensiilor speciale cu 85% este neconstituţională
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    15 Dec 2020   •   20:55

Potrivit unui comunicat al CCR, decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, legea fiind declarată neconstituţională în ansamblul său.

"Curtea Constituţională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va redacta într-un termen scurt şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I", se spune în comunicatul instituţiei.

Legea declarată neconstituţională de către judecătorii Curţii a fost votată în luna iunie anul curent şi prevedea că pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează. Cele între 2.000 şi 7.000 ar fi urmat să fie impozitate cu 10%, iar pensiile de peste 7.000 de lei, cu 85% pentru ceea ce depăşeşte acest prag.

Textul votat de Camera Deputaţilor a fost atacat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Avocatul Poporului.

Potrivit argumentelor ÎCCJ, legea atacată este neconstituţională în ansamblul său iar, prin raportare la cuantumul de 7.000 de lei, suprataxarea vizează o categorie restrânsă de contribuabili care obţine venituri din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă în condiţiile legilor speciale.

Instanţa supremă a mai acuzat încălcarea principiului clarităţii, previzibilităţii şi predictibilităţii legii, a principiului independenţei judecătorilor, precum şi încălcarea principiilor art. 1 din Protocolul nr. 1 la CEDO.

×
Subiecte în articol: pensii speciale Curtea Constitutionala
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close