Antena 3 CNN Actualitate Social Polițiști din Vama Moravița, suspectați de corupție. Surse: Mita era lăsată la un magazin din apropierea vămii

Polițiști din Vama Moravița, suspectați de corupție. Surse: Mita era lăsată la un magazin din apropierea vămii

M.Z.
5 minute de citit Publicat la 15:17 31 Mai 2016 Modificat la 15:17 31 Mai 2016
perchezitii2 intact.jpg
Foto: Intact Images

UPDATE 15.17 - Procurorii DIICOT au descoperit noi modalități prin care polițiștii de la vama Stamora - Moravița primeau bani de la contrabandiștii de țigări, mita fiind lăsată la un magazin din apropiere, potrivit unor surse judiciare, informează agerpres.ro.

Conform acestora, la nivelul frontierei de vest a țării s-au constituit grupări locale care preferau să introducă în țară cantități reduse de țigări (de ordinul câtorva cartușe), sub protecția polițiștilor de la Punctul de Trecere al Frontierei Stamora - Moravița.

Contrabandiștii aduceau în țară, la fiecare trecere a frontierei, între 2 și 15 cartușe, ascunse sub vestimentație sau genți la purtător. Ei nu riscau să fie prinși, deoarece tranzitau frontiera pe tura de serviciu a polițiștilor care le asigurau protecția. 

Mai mult, polițiștii se preocupau ca respectivii contrabandiști să nu fie depistați de organele de control care se mai deplasau uneori în zona vămii, au precizat sursele.

În schimbul acestei protecții, contrabandiștii lăsau sume de bani pentru polițiști la magazinul Belacoop, aflat între cele două vămi, cu indicarea polițistului căruia i se cuvin, personalul fiind familiarizat de mult cu aceste practici, au arătat sursele judiciare.

În plus, între polițiști exista înțelegerea ca, pe timpul serviciului, fiecare dintre lucrătorii din tură să ia de la respectivul magazin orice produse de care aveau nevoie (cafea, băuturi răcoritoare, alimente), fără să achite contravaloarea lor, iar evidența costurilor acestora era ținută de către salariații magazinului pe o listă, în mod diferențiat, pentru vameși și polițiști.

La sfârșitul programului de lucru, unul dintre polițiștii de frontieră își asuma, pe rând, sarcina ca, înainte de împărțirea banilor primiți ca mită, să calculeze suma care totaliza contravaloarea mesei și a produselor luate de la Belacoop, banii fiind utilizați pentru acoperirea acestor cheltuieli.

Atunci când primeau informații privind iminența unor controale, polițiștii și vameșii decideau să nu "lucreze", însă lăsau câțiva traficanți să introducă fraudulos mărfuri în țară, pentru a avea măcar posibilitatea să plătească masa și produsele alimentare de la magazin din mită, fără a fi nevoiți să scoată bani din propriile buzunare, au mai susținut sursele citate.

UPDATE 14.16 - Poliţiştii de frontieră de la vama Stamora-Moraviţa au fost implicaţi şi în protejarea unei grupări care aducea ceasuri de contrabandă Rolex din Serbia, obiectele de lux urmând să fie vândute pe piaţa neagră din Germania, au declarat surse judiciare, potrivit agerpres.ro.

DIICOT a efectuat marţi 41 de percheziţii, atât la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moraviţa, cât şi la domiciliile unor poliţişti, acuzaţi că primeau mită de la grupări care se ocupau, în special, cu contrabanda de ţigări, dar şi alte produse. 

Potrivit unor surse judiciare, în martie 2016, Serviciul Supraveghere şi Control Vamal din cadrul ANAF a sesizat DIICOT-Serviciul Teritorial Timişoara cu privire la faptul că, în perioada februarie - septembrie 2015, mai mulţi cetăţeni români au achiziţionat din Serbia ceasuri marca Rolex, pe care le-au introdus în România fără a respecta formalităţile vamale, prejudiciul în acest caz fiind de 815.714 lei. 

Din cercetările efectuate de procurori a rezultat că, în cursul anului 2015, inculpatul I.A.C. a iniţiat constituirea unui grup infracţional, cu scopul desfăşurării unor activităţi de contrabandă cu ceasuri Rolex, pe care liderul urmărea să le achiziţioneze din Serbia şi să le introducă în România, fără îndeplinirea formalităţilor vamale, pentru a le comercializa ulterior pe piaţa neagră din Germania. 

Manopera consta în achiziţionarea aparentă a ceasurilor de către ceilalţi membri ai grupului, urmată de solicitarea restituirii TVA formulată de către pretinşii cumpărători către autorităţile sârbe. 

Ulterior, pentru introducerea ceasurilor în România, cumpărătorii trebuiau să declare aceste bunuri în vama românească, pentru a fi calculate şi achitate taxele aferente, lucru care nu se mai realiza, ceasurile de lux fiind introduse în ţară cu sprijinul unor funcţionari din PTF Moraviţa. 

În realitate, după ce se obţinea restituirea TVA de către autorităţile sârbe, membrii grupării treceau frontiera de stat către România.Între cele două vămi, erau aşteptaţi de funcţionarii români care preluau ceasurile Rolex şi le restituiau contrabandiştilor după trecerea pe la punctul de control. 

În acest mod, chiar dacă odată ajunşi în PTF, contrabandiştii erau controlaţi (aşa cum au solicitat în repetate rânduri autorităţile sârbe), asupra acestora nu se găsea niciun bun şi nu se lua nicio măsură. 

La vama Stamora-Moraviţa erau protejaţi şi contrabandiştii de utilaje sau alte mărfuri. 

Anchetatorii susţin că anumite mărfuri aveau deja denumiri specifice atribuite în limbajul folosit de poliţiştii de frontieră, precum şi comisioane fixe ce trebuiau plătite agenţilor pentru a permite introducerea în ţară a acestor mărfuri, la nivelul PTF Moraviţa existând un veritabile "mercurial" al preţurilor, unanim cunoscut şi aplicat atât de contrabandişti, cât şi de poliţişti. 

Procurorii mai arată că discuţiile dintre agenţi dovedesc şi un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul că poliţiştii erau dispuşi să gireze introducerea în ţară a aproape orice în schimbul unor sume de bani, inclusiv substanţe periculoase sau interzise la deţinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme şi muniţie.

UPDATE 09.21 - Anchetatorii au reușit să strângă probe importante cu ajutorul investigatorilor sub acoperire, care au surprins momentele în care se dădeau banii, dar și momentele în care se împărțeau sumele colectate de la cei care tranzitau vama Moravița. 

De asemenea, mai mulți polițiști vamali vor fi duși la audieri, la DIICOT Timișoara, a spus jurnalistul Dragoș Boța, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Suspecții ar fi primit bani nu doar pentru a închide ochii la contrabandă, dar și pentru mai multe fapte de corupție, cum ar fi pentru a lăsa să treacă peste graniță persoane urmărite general.

----------------------------

Știrea inițială 08.34

Descindere în forță, marți dimineață, la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moravița, care a fost luat cu asalt de polițiștii DGA și de jandarmi, care au intrat în forță în sediu și i-au dezarmat pe cei prezenți, informează pressalert.ro.

Practic, vama este blocată în totalitate de această acțiune, anchetatorii percheziționând sediul Poliției de Frontieră din punctul de trecere. 

Acțiunea vizează zeci de polițiști bănuiți că în ultimii ani au primit șpagă, pentru a permite contrabanda cu țigări prin punctul de trecere a forntierei de la granița externă a Uniunii Europene cu Serbia. 

În paralel, alte echipe au descins la locuințele contrabandiștilor, dar și la locuințele polițiștilor suspectați de fapte de corupție. 

Aceasta este prima operațiune de amploare după acțiunea DNA și DGA din februarie 2011, când s-a descins în paralel la vămile Stamora-Moravița și Naidăș. 

Citiți și Interceptările procurorilor în dosarul de la Vama Moraviţa dezvăluie traseul şpăgii

 

×
x close