Antena 3 CNN Actualitate Social Ce spune relaţia cu banii despre tine. Află care este personalitatea ta financiară

Ce spune relaţia cu banii despre tine. Află care este personalitatea ta financiară

Elena Gheoculescu, psiholog clinician şi psihoterapeut integrativ, a analizat pentru Antena3.ro cele șapte tipuri de personalități în relaţia cu banii şi a propus soluții pentru a ne ajuta să înțelegem provocările fiecăruia respectiv pentru a ști ce poți îmbunătăți astfel încât să cheltuiești inteligent sau să investești cu înțelepciune pentru un an prosper financiar.

Ce spune relaţia cu banii despre tine. Află care este personalitatea ta financiară
de Claudia Popovici    |    04 Mai 2021   •   17:53

Fiecare dintre noi avem propriile noastre convingeri și credințe despre bani, ceea ce ne determină modul în care ne comportăm în relație cu banii.

Când vine vorba despre echilibrul financiar este important să-ți cunoști tipul de personalitate bănească pentru a putea fi conștient de cum abordezi și răspunzi din punct de vedere emoțional în relație cu banii.

Cunoașterea tipurilor de personalități monetare existente și a celei în care te încadrezi te poate ajuta să înțelegi provocările fiecăruia și să știi ce poți îmbunătăți în relația cu banii.

Mai mult, această conştientizare te poate ajuta să cheltuiești inteligent sau să investești cu înțelepciune, astfel încât să ai un bun echilibru financiar pe termen scurt și lung. Iată despre ce personalități este vorba:

Economul

Economul strânge mereu bani, care îi aduc siguranţă. Întotdeauna caută cele mai bune oferte când face cumpărături.

Provocarea: De teamă să nu piardă ceea ce are, economisește fără a-și oferi oportunitatea de a investi într-un hobby sau o activitate care i-ar putea aduce o stare de bine și fericire.

Propunere: Învață să găsești un echilibru între a economisi bani și a te bucura de viață. Ce îți dorești? Cum te vezi peste 10 ani? Ce acțiune poți face astăzi pentru a ajunge la viitorul dorit?

Cheltuitorul impulsiv

La polul opus, însă, este cheltuitorul impulsiv, care întotdeauna cumpără lucruri care nu îi folosesc neapărat şi merge la shopping atunci când este sub influenţa emoţiilor negative.

Provocarea: Poate cheltui excesiv, chiar și atunci când are datorii foarte mari, ceea ce poate însemna și mai multe datorii. Își poate minții familia și prietenii în legătură cu achiziţiile pe care le face.  

Propunere pentru echilibrare: Creează-ți un plan bugetar care să te ajute să îți organizezi finanțele. Care este suma totală pe care o ai într-o lună și care sunt cheltuielile? Stabilește foarte clar care sunt cheltuielile esențiale și decide să nu depășești bugetul maxim stabilit pentru cumpărături. Bineînțeles că, achitarea unor datorii sau crearea unui fond de economii ar fi o soluție eficientă care să te ajute pe termen lung.

Muncitorul impulsiv

Cei care fac parte din această tipologie cred că viaţa este mai bună cu cât câştigă mai mult şi scopul este de a face din ce în ce mai mulţi bani.

Provocarea:  Cheltuind toată energia pentru a câștiga câți mai mulți bani posibil, muncitorul impulsiv riscă să neglijeze relațiile importante: familie, părinți, prieteni, chiar și pe SINE. Prioritatea sa în viață este creșterea averii și nu trăirea momentelor sau formarea de amintiri. Poate renunța oricând la timpul petrecut în familie, cu cei dragi dacă i se ivește o oportunitate de a-și crește veniturile.

Propunere pentru echilibrare: Recunoaște ca banii sunt o monedă de schimb, iar viața înseamnă mai mult decât bani. Oferă-ți, atât ție cât și celor dragi ție, oportunitatea de a  fi prezent în propria viață de a vă răsfăța într-o vacanță bine meritată.

Indiferentul

Indiferentului nu prea îi pasă de bani, nu prea vrea să se gândească la bani şi acțiunile lui sunt făcute astfel încât banii să nu îi influenţeze cele mai importante decizii din viaţă.

Provocarea:  Rareori se gândește la bani și nu îi apreciază. Situația se poate complica atunci când cei din jur observă că eforturile lor pentru situația financiară nu este apreciată deloc.

Propunere pentru echilibrare: Imaginează-ți cum ar arăta viața ta fără nici un ban? Fără bani de pâine, utilități sau strictul necesar? Implică-te și conştientizează încotro merg banii, care sunt veniturile și cheltuielile lunare și care sunt datoriile.

Cheltuitorul impulsiv

Cheltuitorul impulsiv drămuieşte foarte bine banii timp de o perioadă, îi pune de-o parte, dar apoi, în mod impulsiv cheltuieşte toţi banii agonisiţi.

Provocarea: Pendularea de la o extremă la alta poate fi epuizant din punct de vedere emoțional și poate ajunge frecvent la stres și dezamăgire.

Propunere pentru echilibrare: Înainte de a lua orice decizie importantă legată de cheltuielile financiare întreabă-te: Cum m-aș simți peste o săptămână sau două dacă aș face această cheltuială? Bineînțeles că obiectivele scrise și urmate te pot ajuta să te organizezi mai ușor. 

Amatorul de jocuri de noroc

Amatorul de jocuri de noroc îşi asumă riscuri destul de mari atunci când vine vorba de bani şi se bucură foarte mult când câştigă bani, dar se supără foarte tare atunci când îi pierde.

Provocarea: Scăparea de sub control a situației și împrumutarea excesivă de bani sau cheltuirea economiilor pentru a compensa pierderile pe parcurs. Frecvent, amatorul de jocuri de noroc are pierderi bruște și devastatoare.

Propunere pentru echilibrare: O analiză sinceră și matură poate face diferența în viața ta și a celor dragi. Care sunt riscurile financiare pe care ți le asumi? Cumpătarea și siguranța sunt esențiale în acest caz. Poți începe fiecare lună prin a-ți rezerva o sumă de bani pentru economi, înainte de a lua orice decizie financiară importantă.

Îngrijoratul

Întotdeauna te îngrijorezi din cauza banilor şi oricât ai câştiga, parcă niciodată nu sunt suficienţi. Nu crezi niciodată că poţi avea libertate financiară.

Provocarea: Îngrijorarea și anxietatea excesivă îți pot umbri bucuria momentului prezent.

Propunere pentru echilibrare: Mulțumește-le banilor pe care îi ai în viața ta. Începe să discuți și despre alte teme care să nu implice bani. Poți face acest lucru singur sau împreună cu un consilier financiar sau un terapeut.

Banii sunt importanți în viața noastră

Ei reprezintă o plată pentru un bun sau un serviciu care ne face viața mai ușoară, ne împlinește o nevoie sau ne dă o stare de bine. Știind despre psihologia banilor poți avea o relație mai bună cu aceștia fără să-i lași să-ți conducă viața. 

Gestionarea banilor implică conștientizare de Sine, cunoașterea locului în care vă aflați și îți permite să îți stabilești acel mindset care să te ajute să-ți atingi obiectivele.

În loc de final, îți reamintesc:

Nici un tip de personalitate conturată în relația cu banii nu este mai bună decât alta. Este important să știi care este relați ta cu banii pentru a vedea care sunt punctele foarte și pentru a vedea ce mai este de îmbunătățit. Întrebă-te: Ce tipuri de comportament poți ”împrumuta” de la celelalte personalități astfel încât relația ta cu banii să fie una echilibrată și să îți aducă mai multe beneficii în viața?

Tipul de personalitate în relație cu banii poate fluctua în funcție de context și situație. Poți fi foarte econom într-un domeniu al vieții tale, dar foarte investitor în altul.

Tipul de personalitate pe care îl ai în relație cu banii se poate schimba în orice moment alegi și acționezi în consecință.

Nu te defini în funcţie de obiceiurile financiare actuale, ci ajută-te de aceste modele pentru a vedea ce poți îmbunătăți în relația ta cu banii, astfel încât să-ți fie mai bine din punct de vedere financiar.

×
Subiecte în articol: bani personalitate educaţie financiară
Parteneri
Mărturia unui pacient care a supravieţuit la ATI din Spitalul Pantelimon
x close