Antena 3 CNN Actualitate Social Cât vor plăti românii în plus pentru facturi, dacă se elimină plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică

Cât vor plăti românii în plus pentru facturi, dacă se elimină plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică

În ultima vreme se vehiculează, din ce în ce mai des, că plafonarea facturilor la energie și gaze nu ar mai fi necesară, ținând cont de faptul că prețurile au scăzut față de anul trecut. Însă românii sunt speriați de valoarea facturilor pe care o vor plăti în cazul în care această plafonare va dispărea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mai 2023   •   11:00

Chiar și în rândul autorităților au apărut voci care au spus că este nevoie de o analiză pentru a se stabili dacă mai este nevoie de o plafonare a prețurilor sau dacă românii vor rămâne fără acest ajutor de la stat.  

Cu toate acestea, valoarea facturilor va crește semnificativ în momentul în care se va renunța la plafonare.  

Cât vor plăti românii în plus

Pentru o comparație, a fost luată în calcul factura lui Marian L., un consumator casnic din București. Acesta locuiește într-un apartament cu două camere pentru care, în luna martie, a plătit o factură de 48,96 lei, la un consum de 72 kWh. 

Ținând cont de faptul că bărbatul a avut un consum de sub 100 kWh/lună, prețul a fost plafonat la 0,68 lei/kWh. 

Hotnews.ro a analizat, cu ajutorul comparatorului de prețuri de pe site-ul ANRE, cât ar trebui să plătească bărbatul dacă factura nu ar mai fi plafonată.  

Prima ofertă de pe comparator este a unui furnizor care vine cu o ofertă de 0,73 lei/kWh. La acest preț, Marian ar ajunge la o factură de 52 de lei, cu 8% mai mare decât prețul plafonat.  

Citește și: Klaus Iohannis cere reexaminarea legii legată de modificări şi regularizări la energie şi gaze: "Veniturile bugetare se diminuează"

A doua ofertă ar crește factura cu 12%. Mai exact, Marian ar plăti o factură de 54,19 lei. 

Iar prețurile continuă să urce. Semnificativ chiar. Următoarele oferte cresc valoarea facturii cu nu mai puțin de 78%. Cu alte cuvinte, Marian ar plăti o factură aproape dublă, de 85 de lei.  

Iar asta nu este tot. Topul este completat de două oferte care duc factura la o valoare de 87, respectiv 88 de lei.  

Cu alte cuvinte, chiar dacă prețurile pe piața angro la energie sunt la jumătate față de anul trecut, ofertele de pe piață, în acest moment, sunt mult mai ridicate decât prețul plafonat.  

Diferențele între plafon și primele oferte sunt însă mult mai mici decât în ultimele luni.  

Diferențe mai mari pentru cei care locuiesc la munte

Pe de altă parte, pentru cei care locuiesc la munte, diferențele sunt mai mari. Și asta deoarece consumul acestora este încă mare, din cauza temperaturilor scăzute. De exemplu, Adriana V., din Brașov, a consumat în luna martie 2.921 kWh, pentru care a plătit o factură plafonată de 662 de lei.  

Tot cu ajutorul comparatorului de prețuri, putem vedea că cea mai bună ofertă pentru consumul acesteia crește factură cu 27%. Mai exact, Adriana va plăti 844 de lei pentru același consum.  

Următoarele oferte cresc valoarea la 905 lei, adică facturi cu 36% mai mari.  

Cât ar câștiga românii dacă ar plăti la prețul real al pieței

”Dacă ne uităm astăzi pe prețurile care există în piață putem vedea că, pe bursa din Amsterdam, prețul a ajuns la circa 120 lei/MW. Ce înseamnă asta? Înseamnă că, dacă am pune toate costurile cu tarife, cu absolut tot, la acest preț, am ajunge undeva la 0,21 lei/kW, față de 0,31, adică undeva la 32% mai puțin decât este în momentul de față prețul, acest preț care este plafonat. 

Foarte simplu, pentru o casă, dacă s-ar aplica prețul pieței și nu prețul plafonat, ar avea de câștigat un om, într-un an de zile, undeva la 2.600 de lei, la un apartament circa 1.100-1.200 de lei. 

Cu alte cuvinte, vedem că, în momentul de față, avem niște creșteri de prețuri artificial menținute la niște valori ridicate în avantajul clar al bugetului de stat dar și al unor companii care cumva profită de acest preț care este impus. Gândiți-vă că prețul în piață, astăzi, este de 120 lei/MW, în condițiile în care prețul stabilit de Guvernul României, prin plafonare, este 150 lei la producător. 

Dacă ne uităm, în momentul de față, pe comparatorul autorității de reglementare, vedem că la gazele naturale sunt în momentul de față 22 de oferte care se învârt exact în jurul plafonului. Deși ar putea furnizorii să vândă la prețuri mai mici, cu toate acestea, vând la ceea ce le-a recomandat statul. Sunt 22 de oferte în acest sens.  

La energie electrică, în momentul de față, există undeva la 78 de oferte și, exceptând oferta Hidroelectrica, ce este o ofertă politică aș putea spune, vedem că toate celelalte oferte sunt undeva în jurul la 1,2 - 1,3 lei/kW, deci din nou aproape de valoarea maximă a plafonului maxim care există”, a explicat Dumitru Chisăliță la Antena 3 CNN.  

”Este necesară o analiză de context pe noul context”

Comisia Europeană a recomandat statelor membre, recent, să oprească această măsură de sprijin până la finele acestui an, în vederea echilibrării finanțelor publice și respectarea regulilor fiscale 2024. 

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost întrebat dacă, în contextul în care prețurile pe piața de energie sunt în scădere, se impune o reducere în schema de plafonare pentru facturile la energie. Câciu este de părere că este necesară o reanalizare a schemei și adaptarea ei la prețurile de pe piața de acum, însă cu păstrarea unui scop. 

”Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie. 

Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii. 

Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ”futures”, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a explicat Adrian Câciu. 

Acesta a ținut să sublinieze că nu este vorba despre o reducere a sprijinului acordat de stat românilor vulnerabili. 

”Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a conchis Ministrul Finanțelor. 

×
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close