Antena 3 CNN Actualitate Social Plante medicinale crescute în Apuseni, vândute pe bani grei în Germania

Plante medicinale crescute în Apuseni, vândute pe bani grei în Germania

Plantele medicinale din zona cătunului Ghețari, din Munții Apuseni, au devenit o afacere pentru locuitorii localității, care parcurg zilnic peste zece kilometri pentru a procura plante, pe care le vând exclusiv în Germania.

Plante medicinale crescute în Apuseni, vândute pe bani grei în Germania
Sursa foto: Getty Images
de Viorel Aydan Cioroi    |    15 Iul 2021   •   11:09

Vedeta plantelor medicinale din Munții Apuseni este arnica montană, un ingredient important pentru creme care regenerează pielea și încetinesc îmbătrânirea, conform Adevărul.

În fiecare zi, locuitorii din Ghețari parcurg peste 10 kilometri pentru a procura plantele, pe care le livrează la centrul local de colectare din cătun, unde sunt uscate și, apoi, vândute clienților din Germania.

Planta este culeasă fără codițe, atent verificată și pusă la uscat într-un sistem ecologic. În fiecare an, localitatea produce 1,5 tone de arnică montană care este cumpărată la prețul de aproximativ 10 lei/ kilogram în stare verde. Prețul plantei gata uscate este mult mai mare. 

Societatea care se ocupă de distribuția plantelor a avut în anul 2020 o cifră de afaceri de 3,8 milioane de lei şi un profit de 832.000 de lei. Întreaga activitatea s-a desfăşurat cu doar nouă angajaţi.

În localitatea Ghețari s-a derulat un proiect de cercetare și dezvoltare a durabilă a satului, coordonat Universitatea Albert Ludwigs din Germania, în perioada 2000-2004.

Proiectul a fost o cooperare germano-română, fiind finanţat de Ministerul German al Educaţiei şi Cercetării. În cadrul acestuia s-a stabilit că în zonă există 491 de specii de plante, dintre care 242 medicinale.

Arnica montană, una dintre cele 242 de plante medicinale, până în momentul implementării proiectului era folosită nesustenabil, supra-recoltată, calitate slabă a materialului verde, preţ de achiziţie redus, comerţ neechitabil etc.

Rezultatele obţinute în urma proiectului au stat la baza elaborării unui plan de management durabil de conservare şi folosire a speciei de arnica montană.




 

×
Subiecte în articol: plante medicinale Muntii Apuseni Germania
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close