Antena 3 CNN Actualitate Social Povestea românului declarat mort, deși e viu, a ajuns în presa străină. Reliu Constantin: „Îmi doresc doar...”

Povestea românului declarat mort, deși e viu, a ajuns în presa străină. Reliu Constantin: „Îmi doresc doar...”

Povestea românului declarat mort, deși e viu, a ajuns în presa străină. Reliu Constantin: „Îmi doresc doar...”
30 Mar 2018   •   18:53

Cazul românului declarat mort, deși e viu, a ajuns și în presa străină. The New York Times spune povestea lui Reliu Constantin, bărbatul care nu a mai dat pe acasă de 20 ani.

„Familia nu a mai auzit nimic de el în tot acest timp, iar el nu mai trimitea bani acasă. Toate eforturile de a-l găsi în Turcia, unde plecase să caute de lucru, au fost fără rezultat. Sub aceste circumstanțe, a fost destul de firesc ca soția sa să ceară unui tribunal din România să-l declare mort. Un certificat de deces a fost eliberat în 2016. Singura problemă era că bărbatul era foarte viu.

Dar asta a fost doar începutul problemelor pentru Constantin, pe care le-a descoperit la întoarcerea în țară, în luna ianuarie. Ca un roman de Kafka, un alt tribunal din România a refuzat să-i anuleze certificatul de deces, lăsându-l într-o incertitudine legală, între viața și moartea administrativă.

„Sunt oficial mort. Nu am venituri”, a povestit bărbatul stând la masa din bucătărie a unui apartament comunist din Bârlad, un oraș din estul României. „Îmi petrec zilele ducându-mă la agențiile guvernamentale, poliție, tribunale. Am diabet, fără hârtii nu pot să merg la medic”.

Întoarcerea sa aparentă din morți a ajuns și la urechile prietenilor și ale familiei. Mama sa a fost spitalizată trei zile din cauza șocului atunci când l-a văzut. O altă cunoștință aproape a leșinat când l-a văzut că se duce spre ea. „Reliu, ești chiar tu?”, i-a spus aceasta.

Fiica sa, Luiza, acum în vârstă de 30 de ani și care locuiește în Spania, îi reproșează că a fost absent din viața sa în ultimii 20 de ani. „Știi prin ce am trecut? Am trei copii”, povestește bărbatul că i-ar fi spus.

Contactată în Spania, aceasta a refuzat să comenteze.

Constantin s-a întors în România în ianuarie, după ce a fost deportat din Turcia, unde autoritățile au descoperit că trăia în ilegalitate de mai bine de două decade.

A plecat în Turcia în 1992, inițial ca să lucreze în construcții, apoi ca bucătar. La început, se întorcea la fiecare câteva luni, trimitea bani soției și fiicei sale. Dar în 1999, în timpul unei vizite acasă, a decis să nu se mai întoarcă.

Potrivit lui Constantin, a fost un mariaj dur și nefericit, cu infidelități de ambele părți. În timpul ultimei sale vizite, soțua sa a băut mult, iar un bărbat a venit și a dat cu ușile de perete în miezul nopții.

Soția sa, care locuiește acum în Italia, nu a răspuns la încercările noastre de a o contacta”, mai scriu jurnaliștii de la The New York Times.

„Am tăiat legăturile cu oricine, pentru că nu voiam să mi se dea de urmă. Știam că va fi greu pentru fiica mea, dar am simțit că așa va fi mai bine pentru ea”,.

După cutremurul de 7.6 din Turcia, din august 1999, cu 17.000 de morți, cei din România s/au întrebat dacă Constantin nu se află printre morți.

Abia în 2012, după ce nu a auzit nimic de soțul ei timp de 14 ani, soția lui a cerut unui tribunal să-l declare mort.

„Dacă nu ai pe nimeni să te ajute, este chiar dificil să anulezi o decizie a unui tribunal”, a declarat Cristian Căliniță, noul avocat”, potrivit publicației americane.

Constantin a povestit și ce își dorește: „Vreau să fiu îngropat în Turcia. Viața mea este acolo”.


 


 


 


 


 

×
Subiecte în articol: presa straina
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close