Antena 3 CNN Actualitate Social Povestea scriitorului care s-a sinucis fără motiv. Ce l-a determinat pe Urmuz să recurgă la acest gest

Povestea scriitorului care s-a sinucis fără motiv. Ce l-a determinat pe Urmuz să recurgă la acest gest

Povestea scriitorului care s-a sinucis fără motiv. Ce l-a determinat pe Urmuz să recurgă la acest gest
Sursa foto: Foto: pixabay.com
12 Iun 2017   •   15:20

Urmuz este singurul scriitor român care s-a sinucis fără motiv. Acesta și-a luat viața într-o grădină publică din Bucureşti, când avea numai 40 de ani, potrivit adevarul.ro.

Avram Leiba Esra-Zissu alias Demetru Demetrescu-Buzău, cel care şi-a ales mai târziu psedonimul literar de Urmuz, s-a născut pe 17 martie 1883 la Curtea de Argeş.

A început să scrie fără nicio intenţie de a produce capodopere literare, ci doar pentru a-şi amuza fraţii şi surorile cu parodii, însă textele sale i-au atras atenţia lui Tudor Arghezi care i-a deschis calea spre publicistică.

Un an mai târziu, Urmuz s-a sinucis fără nicio explicaţie în ziua de 23 noiembrie 1923.

„Urmuz este artistul care s-a sinucis fără niciun temei, doar din dorința de a demonstra că a-ţi lua viaţa nu este decât unul din actele banale ale existenţei în această lume. Nici măcar nu a făcut-o pentru a atrage atenţia asupra operei sale, aşa cum s-a mai întamplat cu alţii, pe alte meleaguri. Fără îndoială, gestul său se cere luat ca atare. Nu are nimic straniu, nu este nimic de neînţeles”, spunea despre moartea lui Urmuz, Lucian-Vasile Szabo.

Citește mai departe pe Adevărul.

×
Subiecte în articol: poveste scriitor sinucis motiv gest
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close