Primăria Capitalei, despre creșterea preţului gigacaloriei. Cum vor fi afectați bucureștenii

25 Aug 2017   •   13:48
Primăria Capitalei, despre creșterea preţului gigacaloriei. Cum vor fi afectați bucureștenii Foto: RADET

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a informat vineri că modificarea preţului gigacaloriei nu îi va afecta pe consumatorii casnici.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va dezbate, în şedinţa din 30 august, un proiect de hotărâre privind avizarea de principiu a majorării cu peste 30% a tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice practicat de RADET, se arată în comunicatul remis de PMB.

Primăria Capitalei precizează că bucureştenii nu vor plăti mai mult pentru apa caldă şi căldură - creşterea de preţ va fi suportată de PMB sau prin scăderea cotei de TVA la 5%, conform modificării Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006.

Actualizarea preţului la gigacalorie este imperios necesară, fiind impusă de mai mulţi factori, printre care modificarea preţurilor de cumpărare la materiile prime şi materiale, aplicarea preţurilor diferenţiate pe categorii de consumatori la gazele naturale, majorări ale preţurilor la electricitate, apă sau combustibili, se mai arată în comunicat.

Potrivit PMB, tariful pentru transportul şi distribuţia agentului termic nu a mai fost actualizat din 2011, ceea ce a avut drept consecinţă pierderi economice ale regiei, care au crescut de la an la an, şi care au dus la îngreunarea situaţiei sale.

În 2017, au fost dispuse o serie de măsuri pentru redresarea economică a RADET şi aducerea regiei într-o situaţie stabilă bazată pe principii comerciale normale unei economii de piaţă, susţine Primăria Capitalei.

PMB menţionează că, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) în documentul denumit "Date privind situaţia serviciilor publice de alimentare cu energie termică la data de 31.12.2016", preţul pe gigacalorie plătit de bucureşteni este cel mai mic din ţară.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close