Antena 3 CNN Actualitate Social Primăria Iaşi, chemată în judecată din cauza drumurilor naţionale

Primăria Iaşi, chemată în judecată din cauza drumurilor naţionale

Primăria Iaşi, chemată în judecată din cauza drumurilor naţionale
29 Mar 2018   •   22:26

Primăria Iaşiului a fost chemată în instanţa de judecată pentru refuzul reprezentanţilor municipalităţii de a prelua în administrare drumurile naţionale ce traversează oraşul.

Potrivit unui comunicat remis de reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, prin Direcţia Regională Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, în calitate de reclamantă, în temeiul prevederilor 1527-1529 Cod civil şi ale art. 21 alin (2) şi alin. (7) din OG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, a formulat astăzi, 29 martie 2018, o cerere de judecată împotriva UAT - Municipiul Iaşi, reprezentată prin primar Mihai Chirica, pentru a obliga la încheierea proceselor-verbale de constatare şi identificare a sectoarelor de drumuri naţionale DN 24, km 183+941 - km 188+150, DN 24, km 191+035 - km 202+259, DN 28, km 64+225 - km 68+580 şi DN 28, km 69+657 - km 82+804, situate în municipiul Iaşi, precum şi la semnarea protocolului de predare/primire a sectoarelor de drum naţional enumerate.

“Precizăm că, prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Iaşi nr. 291/15.09.2015, s-a aprobat preluarea în administrarea acestuia a sectoarelor de drum menţionate, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor, prin CNAIR SA. Potrivit art. 3 din hotărâre, predarea/primirea sectoarelor de drum se va face după încheierea unui protocol între Ministerul Transporturilor şi CLM Iaşi. Ulterior, cele două entităţi au dispus constituirea unor comisii care să participe la constatarea şi identificarea sectoarelor de drumuri naţionale, inclusiv a terenurilor aferente acestora, precum şi pentru semnarea proceselor verbale de constatare şi identificare. Aceste etape trebuie parcurse în vederea transmiterii tronsoanelor de drum din administrarea Ministerului Transporturilor în administrarea CLM Iaşi. Pe cale de consecinţă, în data de 07.11.2017, prin adresa nr. 2/28639, subscrisa a invitat membrii comisiei nominalizate prin dispoziţia primarului municipiului Iaşi să participe, în data de 10.11.2017, alături de comisia numită de CNAIR, la deplasarea la teren şi întocmirea proceselor verbale de constatare şi identificare a drumurilor naţionale în traversarea Municipiului Iaşi”, precizează sursa citată.

Potrivit comunicatului, Primăria Iaşi a solicitat o listă de documente care fac parte din cartea tehnică a construcţiei, fără însă a comunica şi data pentru întâlnirea celor două comisii. În conformitate cu prevederile legale, cartea tehnică se predă proprietarului construcţiei, în cazul de faţă, după semnarea protocolului de predare-primire. De altfel, în forma draft a proceselor-verbale de constatare şi identificare a drumurilor naţionale în traversarea municipiului Iaşi, transmise Primăriei, în nota de pe ultima pagină se regăseşte menţiunea potrivit căreia va preda cartea tehnică în termen de 30 de zile de la data semnării protocolului de predare-primire.

“La 09.02.2018, am transmis o nouă solicitare Consiliului Local al Municipiului Iaşi, prin care să ne comunice, până la data de 12.02.2018, o dată agreată de dumnealor pentru participarea la încheierea procesului verbal de constatare şi identificare în teren a sectoarelor de drum sus-menţionate, în vederea predării către municipiul Iaşi. Acestei noi solicitări, municipalitatea răspunde printr-o altă adresă, prin care reiterează lista de documente solicitate prin adresa anterioară, însă fără a comunica nici acum o dată pentru întâlnirea celor două comisii. Ultima adresă transmisă Primăriei de către DRDP Iaşi datează din 20.03.2018, însă fără răspuns”, se arată în comunicatul de presă.

“Rugăm astfel instanţa să observe faptul că (...) am solicitat în mod repetat încheierea proceselor verbale de constatare şi identificare a drumurilor naţionale în traversarea Municipiului Iaşi, pentru ca ulterior să poată fi încheiat protocolul de predare-primire între Ministerul Transporturilor şi Municipiul Iaşi. Consiliul Local al Municipiului Iaşi refuză în continuare să se conformeze acestor dispoziţii legale, dovadă făcând vasta corespondenţă purtată între cele două instituţii, cu toate că însăşi pârâta a fost de acord cu preluarea respectivelor sectoare de drum în administrarea acesteia, emiţând în acest sens Hotărârea de Consiliu Local nr. 291/15.09.2015”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de DRDP Iaşi.

Sectoarele de drum amintite traversează municipiul Iaşi pe traseul Metro - Valea Lupului - Păcurari - Şos. Naţională - Gară - Piaţa Nicolina - CET - Tomeşti (DN 28) şi pe traseul Bucium - Pasaj Socola - CET Tudor Vladimirescu - C.A. Rosetti - Şos. Ştefan cel Mare - Cârlig (DN 24).

“Considerăm că am făcut toate diligenţele necesare, însă Primăria Iaşi refuză cu obstinaţie preluarea sectoarelor de drum menţionate, în dispreţul legii şi al hotărârilor luate chiar de către Consiliul Local Municipal Iaşi. Ieşenii trebuie să ştie însă că de acest demers sunt legate o serie de probleme stringente sesizate de cetăţeni, precum fluidizarea traficului în municipiu şi reducerea poluării, prin restricţionarea traficului greu. Deşi afirmă peste tot că doreşte rezolvarea acestor probleme, în realitate, primarul Iaşiului dovedeşte contrariul, ignorând legislaţia naţională şi cea locală”, a declarat prin intermediul comunicatului de presă Ovidiu Mugurel Laicu, director general regional al DRDP Iaşi.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close