Antena 3 Actualitate Social Primul proiect de telemedicină rurală a fost demarat în România

Primul proiect de telemedicină rurală a fost demarat în România

de Ruxandra Rădulescu    |    26 Apr 2021   •   11:38
Primul proiect de telemedicină rurală a fost demarat în România Pixabay

În județul Hunedoara s-a demarat primul proiect de telemedicină rurală, prin care persoanele din zone greu accesibile au beneficiat de consultații gratuite în regim ambulatoriu.

Asociaţia Salvital Hunedoara a inițiat proiectul pilot de de teleme­di­cină rurală şi teleconsultaţii în urma căruia mai multe persoane din localități greu accesibile, din județ, au avut acces consultații gratuite din partea unei echipe medicale. 

Informațiile obținute despre starea pacienților sunt transmise în timp real către mai mulți medici care fac scheme de tratament și sfătuiesc persoanele să se prezinte la clinici, dacă este nevoie. 

În cadrul proiectului oamenii din satele hunedorene au beneficiat de consul­taţii de specialitate Spirometrie, INR, li s-au măsurat tensiunea, glicemia, temperatura. Datorită unei aparaturi specializate sătenii au avut posibilitatea de a face și consultații EKG, o procedura accesibilă de obicei doar în spitale.

Hunedorenii din zonele rurale au fost foarte receptivi la acest proiect, și s-au prezentat cu zecile pentru a fi consulați de medicii echipei Salvital. 

În unele sate medicul nu a mai venit de un an 

În contextul pandemiei oamenii de la țară și în special cei în vârstă au evitat să se mai prezinte la medic de teama infectarii cu sars-cov-2, iar în unele sate medicul nu a mai venit de un an de zile. 

"Am văzut, încă o dată, că, atunci când preţuieşti viaţa oamenilor şi sănătatea, culoarea politică este doar o opţiune de doctrină. Am participat astăzi la o premieră în România, prima Caravană de Tele­me­dicină în zonă rurală. Locuitorii satelor din judeţul Hunedoara nu mai sunt nevoiţi să bată drumurile la oraş pentru consultaţii de specialitate, pentru că, medici, asistenţi, paramedici şi voluntari, mergem spre ei", a declarat Petru Mărginean, preşedintele Salvital.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close