Antena 3 CNN Actualitate Social Prinţul Charles, vizită în România. După întâlnirea cu premierul Grindeanu, Alteţa Sa Regală a ajuns la Patriarhia Română

Prinţul Charles, vizită în România. După întâlnirea cu premierul Grindeanu, Alteţa Sa Regală a ajuns la Patriarhia Română

Prinţul Charles, vizită în România. După întâlnirea cu premierul Grindeanu, Alteţa Sa Regală a ajuns la Patriarhia Română
30 Mar 2017   •   14:52

Update -  Prinţul Charles de Wales a fost primit joi la Patriarhia Română de Patriarhul Daniel, după ce a avut o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu.

Prinţul Charles a ajuns joi la Patriarhia Română unde a fost întâmpinat de mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviştei. Vizita la Palatul Patriarhal are loc după ce în cursul dimineţii Alteţa Sa Regală a vizitat Muzeul Satului Dimitrie Gusti şi a avut o întâlnire cu premierul Sorin Grindeanu. Tot joi, Prinţul Charles va fi primit de Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu la Palatul Elisabeta şi va participa la o recepţie oferită de Ambasada Regatului Unit.

Prinţul de Wales se află, începând de miercuri, într-o vizită oficială de trei zile în România.

Update: Prințul Charles a plecat de la Palatul Victoria în jurul orei 12.25. Primul moștenitor la tronul Marii Britanii va avea o întâlnire cu Patriarhul Daniel. 30 de minute a durat întâlnirea. Cei doi au vorbit despre recentul atentant de la Londra. Prințul Charles i-a spus că nu a reușit să o vadă pe românca rănită pentru că rănile erau prea grave, dar se roagă pentru însănătoșirea ei. S-a vorbit și despre proiectele fundației Prințului Charles, dar și despre comunitatea de români din Marea Brtitanie.

Update - Prinţul de Wales a fost primit joi, la Palatul Victoria, de premierul Sorin Grindeanu. Prinţul Charles a sosit la sediul Guvernului la ora 11,55, fiind întâmpinat de prim-ministrul Grindeanu.

Şeful Executivului l-a aşteptat pe Prinţul Charles pe scările Guvernului, cei doi intrând împreună în Holul Central al Palatului Victoria unde înalţii oficiali şi-au strâns mâinile şi au făcut fotografii oficiale.

Premierul şi Prinţul Charles au o întâlnire bilaterală, care este prevăzut să dureze aproximativ 40 de minute.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe Prinţul de Wales la Palatul Victoria face parte şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell.

Întâlnirea are loc în cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care Prinţul Charles o efectuează în România, după vizita pe care moştenitorul Coroanei Britanice a făcut-o la Muzeul Satului.

Prințul Charles, la Muzeul Satului

Prințul Charles a sosit, joi dimineața, la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti", fiind întâmpinat de directoarea instituției, Paula Popoiu, și de Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii.

Alteța Sa Regală a fost primită cu pâine și sare.

Tot joi, Prințul Charles se va întâlni, la Palatul Victoria, cu premierul Sorin Grindeanu, iar ulterior va fi primit de Principesa Margareta și Principele Radu la Palatul Elisabeta.

În cursul zilei de joi, Prințul de Wales va merge și la Patriarhia Română.

Aceasta este cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care Prințul Charles o efectuează în România.

Prinţul de Wales a petrecut, joi, aproape două ore la Muzeul Satului din Capitală, unde a vorbit cu meşteri populari, încercând să afle secretele meşteşugurilor lor, a vizitat case vechi şi Biserica din Dragomireşti dar a şi dansat într-o horă românească, acompaniat de muzicieni din Oltenia.

În jurul orei 10,00, Prinţul de Wales a fost întâmpinat, la intrarea Muzeului Satului, de către directoarea muzeului, Paula Popoiu şi de către Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii. 'Alteţă, cunoaşteţi acest lucru', i-a spus Paula Popoiu Alteţei Sale Regale, referindu-se la obiceiul servirii oaspeţilor cu pâine şi sare, când s-au apropiat de platoul de 'bun venit'. 'Da, ştiu', a spus Prinţul de Wales.

'Nu este precum pâinile pe care le-am văzut în ţară, de pe care se dă jos scrumul', a remarcat el. Primul popas al Prinţului Charles a fost într-o casă veche, aflată la intrarea în Muzeul Satului, unde a fost invitat în camera de oaspeţi. La ieşirea din casa respectivă, moştenitorul Coroanei Britanice s-a oprit la standul unui meşter olar şi a recunoscut că, la un moment dat, a pictat farfurii. 'Se fac la roată, nu-i aşa?' a întrebat-o Prinţul de Wales pe directoarea Muzeului Satului.

Pe drum spre Biserica Veche din Dragomireşti, unul dintre punctele de atracţie din complexul muzeal, Prinţul de Wales s-a oprit să vadă şi un şantier de restaurare, dar şi standul şi mica expoziţie cu fotografii a Asociaţiei Monumentum, care desfăşoară un program de sprijinire a producătorilor de ţiglă ce activează şi în zona Transilvaniei, unde Alteţa Sa Regală a făcut numeroase vizite private.

În dreptul Bisericii din Dragomireşti, Prinţul Charles s-a oprit la standurile a trei creatoare populare, pe care le-a întrebat detalii despre meşteşugul încondeierii ouălor. Una dintre creatoare, din zona Bucovinei, i-a mărturisit Alteţei Sale Regale că încondeiază ouă de 45 de ani, în zona Bucovinei. La ieşirea din biserică, Prinţul de Wales a fost întâmpinat de o mulţime de turişti străini, care făceau fotografii de pe partea opusă a gărduleţului bisericii. Alteţa Sa Regală a discutat cu turiştii, unii veniţi din Canada sau chiar Marea Britanie. Prinţul de Wales a fost curios să afle cât timp vor petrece în România, dar şi dacă au vizitat deja Transilvania. Momentul muzical dedicat Prinţului de Wales de către un ansamblu folcloric a devenit cel mai pitoresc după ce Alteţa Sa Regală s-a prins într-o horă, alături de dansatori şi de gazde.

O altă oprire a fost într-o casă unde erau expuse creaţii textile realizate în cadrul proiectelor Fundaţiei Prinţul de Wales România. Nu doar turiştii au fost încântaţi de o discuţie cu Alteţa Sa Regală, ci şi un grup de copii, pe care Prinţul de Wales i-a întrebat cum sunt create micile obiecte din mâinile lor. 'Am vorbit cu Charles, am vorbit cu Charles!', au strigat ei entuziasmaţi în curtea unei căsuţe. În drum spre ultimul loc al vizitei, Prinţul de Wales a mai asistat la demonstraţiile unui creator de şiţă - ţiglă de lemn -, la un mic concert de muzică susţinut de un grup de copii şi a 'descoperit' interiorul unui bordei din ansamblul muzeal. Cel din urmă ghid al Alteţei Sale Regale a fost Ivan Patzaichin, fondatorul Asociaţiei Mila 23, care se ocupă de protejarea Deltei Dunării şi promovarea meşteşugurilor din această zonă a ţării.

De altfel, aflat într-un spaţiu unde este prezentată o gospodărie din Jurilovca, Ivan Patzaichin i-a mărturisit Alteţei Sale Regale regretul că vizita nu include şi Delta Dunării. 'Am vrut, dar au fost îngrijoraţi de vreme', a spus Prinţul de Wales. Ivan Patzaichin i-a oferit Prinţului de Wales o pagaie cu autograf şi o emisiune filatelică dedicată sportivilor români ' de aur'. 'Dumneavoastră unde sunteţi?' a fost curios să afle Prinţul de Wales, privind emisiunea filatelică specială.

La finalul vizitei, Prinţul de Wales a semnat în Cartea de Onoare a Muzeului Satului şi a primit, din partea directoarei, mai multe cadouri, printre care un tablou pe sticlă şi un volum despre Dobrogea. Prinţul Charles a fost însoţit în vizita la Muzeul Satului de ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, şi directoarea executivă a Fundaţiei Prinţul de Wales România, Aura Woodward.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: printul Charles Muzeul Satului
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close