Antena 3 CNN Actualitate Social Prognoza meteo pe trei luni. Cum va fi vremea în mai, iunie și iulie

Prognoza meteo pe trei luni. Cum va fi vremea în mai, iunie și iulie

Prognoza meteo pe trei luni. Cum va fi vremea în mai, iunie și iulie
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    21 Apr 2017   •   18:29

Valorile termice vor fi apropiate, în general, de normele perioadei în lunile mai şi iunie, şi mai ridicate în iulie, iar precipitaţiile vor fi din ce în ce mai puţine în sudul, estul şi sud-estul ţării, raportat la media multianuală a fiecărei luni, potrivit prognozei valabilă pentru intervalul mai - iulie 2017, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). 

În mai, temperaturile medii lunare vor fi, în general, apropiate de normele climatologice, cu excepţia regiunilor nordice şi centrale, unde se vor situa, local, sub aceste norme. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de primăvară este de 14,9 grade Celsius, fiind luaţi în calcul parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 - 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi de până la 18 grade Celsius în Banat, Crişana, Muntenia şi Dobrogea, respectiv de până la 16 grade Celsius în Transilvania şi Oltenia. 

De asemenea, în mai, cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de media multianuală, în sud şi sud-est, şi vor putea fi excedentare în restul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 66,5 litri/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 89 l/mp), Muntenia (până la 86 l/mp), Crişana (până la 85 l/mp), Banat (până la 84 l/mp) şi Oltenia (până la 83 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 47 l/mp). 

Pentru iunie, prima lună de vară, meteorologii estimează că temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediei climatologice. În condiţiile în care media multianuală a lunii este de 18,3 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 şi 19 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 22 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia şi Dobrogea. 

Cantităţile totale de precipitaţii vor avea, în iunie, o tendinţă spre deficit, pe arii extinse în regiunile sudice şi estice şi, local, în restul teritoriului, respectiv peste norma stabilită la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Banat (până la 107 l/mp), Transilvania (până la 106 l/mp), Crişana şi Moldova (până la 103 l/mp). Pe de altă parte, cantităţi mai reduse de precipitaţii se vor înregistra în Dobrogea, de până la 60 l/mp. 

Potrivit ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, mai ales în sudul şi sud-estul ţării. Norma climatologică a lunii este stabilită la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 şi 21 grade Celsius, în Oltenia, dar şi de până la 24 de grade Celsius, în Muntenia şi Dobrogea. 

Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a ţării. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor de 77,8 l/mp, conform ANM. În zona Moldovei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 112 l/mp, în Muntenia şi Maramureş la 102 l/mp, în Transilvania şi Oltenia la 100 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra maxim 59 l/mp, în Dobrogea. 

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close