Antena 3 CNN Actualitate Social Programul funeraliilor Regelui Mihai, desfiinţat de un istoric: ”Nu s-a mai pomenit aşa ceva pentru regii României“

Programul funeraliilor Regelui Mihai, desfiinţat de un istoric: ”Nu s-a mai pomenit aşa ceva pentru regii României“

Programul funeraliilor Regelui Mihai, desfiinţat de un istoric: ”Nu s-a mai pomenit aşa ceva pentru regii României“
de M.Z.    |    09 Dec 2017   •   10:32

Funeraliile Regelui Mihai de la Curtea de Argeş nu includ două cutume importante de care au avut parte alţi regi ai României - Carol I şi Ferdinand, dar şi Regina Maria: aducerea Majestăţii Sale cu trenul regal în Oraşul Basarabilor şi purtarea trupului neînsufleţit pe afet de tun spre necropolă. 

„Nu s-a mai pomenit aşa ceva pentru regii României, care au fost aduşi la Curtea de Argeş cu trenul regal, şi, mai mult decât atât, s-a făcut totul cu ceremonial militar, cu salve de arme la mormânt. Vorbim de un rege mareşal al României, veteran de rãzboi, decorat cu cele mai înlte decoraţii şi este cel cel puţin neobişnuit că s-au uitat aceste lucruri. Majestatea Sa ar trebui adus la Curtea de Argeş cu trenul regal (...)”, a precizat istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş, potrivit adevarul.ro.

Mai mult, istoricul Ştefan Dumitrache arată că se încalcă şi alte cutume de care regele ar fi meritat să aibă parte după moarte. „În primul rând, ora este extrem de nepotrivită pentru înmormântarea unui suveran al României, a unui rege miruns. Pentru că nu vorbim de orice rege, ci de un rege miruns, ceea ce din punct de vedere al tradiţiei înseamnă enorm. (...)În al doilea rând, Majestatea Sa este şi mareşal al României. Să nu-l pui pe afet de tun, de la Gară la locul de veci este total nepotrivit. Este o tradiţie care dispare complet. Este total, total neobişnuit să se facă altfel”, a explicat istoricul. 

Regele Mihai I al României a murit marți, la ora 13, ora României, la reședința privată din Elveția.

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close