Antena 3 Actualitate Social Programul „Prima chirie”, în dezbatere publică. Cine poate primi bani de la stat

Programul „Prima chirie”, în dezbatere publică. Cine poate primi bani de la stat

27 Feb 2017   •   17:43
Programul „Prima chirie”, în dezbatere publică. Cine poate primi bani de la stat
Sursa foto: Foto: Pixabay.com

Normele de aplicare la Programul "Prima chirie" prin care şomerii angajaţi la mai mult de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu primesc o primă de relocare au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

"Programul de Guvernare 2017-2020 prevede, la Capitolul "Politici publice în domeniul Muncii şi Justiţiei sociale", introducerea Programului 'Prima chirie' prin care se are în vedere stimularea mobilităţii forţei de muncă. Ca urmare, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Guvernul României a aprobat, în luna ianuarie 2017, Ordonanţa de Urgenţă nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice, publicata în Monitorul Oficial nr. 62/25.01.2017", se spune în nota de fundamentare.

Conform documentului, prima de relocare se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimba domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectiva sau în localităţile învecinate acesteia.

"Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună şi este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie şi utilităţi) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei. Prima de relocare se acordă, la cerere, lunar, pe o perioadă de cel mult 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni şi nu se cumulează cu alte prime de mobilitate prevăzute de lege", se precizează în nota de fundamentare.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Ministerul Muncii

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close