Antena 3 CNN Actualitate Social Raluca Turcan: "Talonul mov o să ajungă lunar la toţi pensionarii care îşi primesc banii pe card"

Raluca Turcan: "Talonul mov o să ajungă lunar la toţi pensionarii care îşi primesc banii pe card"

Talonul mov urmează să ajungă la fiecare pensionar care a cerut să îşi primească banii pe card. Ministrul Muncii a anunţat că ele vor fi livrate destinatarilor prin poştă. Raluca Turcan susţine că problema a fost rezolvată, iar cupoanele au început să fie livrate cu data de 15 martie.

Raluca Turcan: "Talonul mov o să ajungă lunar la toţi pensionarii care îşi primesc banii pe card"
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    30 Mar 2021   •   14:01

În România sunt aproximativ 3 milioane de titulari de taloane mov, după cum a anunţat chiar Raluca Turcan. Aceştia sunt pensionarii care au optat să primească banii pe card.

"Din 15 martie am rezolvat o problemă plimbată de ani de zile: talonul mov ajunge la pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar.

Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poștașii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să-și primească drepturile prin bancă.

Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuție clară cu Poșta Română care nu respecta de 15 ani o obligație contractuală: în baza unui contract existent și a unei plăți de aproape 5 milioane de lei să ducă, lunar, taloanele mov pe care trebuie să le primească cei 2,3 milioane de titulari", a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.

Taloanele pe care le primesc pensionarii din România

Potrivit legislaţiei, fiecare pensionar din România trebuie să primească un talon / cupon. În cazul persoanelor care primesc acasă drepturile băneşti, în format cash, prin Poştă, talonul emis este de culoare roşie.

În cazul persoanelor care au optat să primească pensia pe card, talonul ce face dovada plăţii este de culoare mov şi ajunge la destinatar prin poştă.

"Necunoașterea prevederilor contractuale de către factorii poștali, perpetuată ani de zile, a fost rezolvată în doar câteva zile printr-un act adițional semnat între Casa Națională de Pensii Publice și Compania Națională Poșta Română la Convenția-Cadru încheiată în anul 2003. Prin această Convenție se stipulează clar că taloanele mov trebuie să fie distribuite la domiciliul pensionarilor de către factorii poștali, putând fi returnate Caselor de Pensii DOAR după 24 de luni de la data emiterii", a transmis Ministerul Muncii, într-un comunicat.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, aproximativ 30.000 de pensionari nu primeau acasă taloanele mov, fiind nevoiţi să se deplaseze personal după ele, la casele de pensii, deşi Casa Naţională de Pensii plătea 2.15 lei pentru fiecare talon mov distribuit.
 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close