x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Riscurile la care sunt supuşi cei care locuiesc în apartamente foarte mici. Specialiştii trag un semnal de alarmă

de M.Z.   •   21 Aug 2017   •   20:32
Riscurile la care sunt supuşi cei care locuiesc în apartamente foarte mici. Specialiştii trag un semnal de alarmă 418

Înghesuiala locativă e una dintre problemele cele mai dramatice cu care se confruntă românii, în acest context peste o treime (34%) dintre locatarii adulţi din mediul urban au stări de nervozitate pentru că stau în locuinţe prea mici, iar 16% dintre aceştia sunt deprimaţi, arată rezultatele unui studiu realizat recent de IRSOP, în colaborare cu Banca Comercială Română (BCR). 

Potrivit cercetării, 34% dintre locuitori din mediul urban care deţin o locuinţă prea mică au stări de nervozitate din această cauză, în timp ce 27% dintre cei chestionaţi au stări de îngrijorare, iar 25% de iritare. De asemenea, pe acelaşi segment de locatari, 16% dintre aceştia sunt fie deprimaţi, fie au neînţelegeri cu membrii familiei. 

”Înghesuiala locativă e una dintre problemele cele mai dramatice cu care se confruntă românii. Îi implică în mod special pe cei care locuiesc 'la bloc', cum se spune, şi familiile numeroase cu membri care nu se pot separa pentru că nu au venituri disponibile. Oamenii care trăiesc la înghesuială sunt mai nefericiţi. Avem date care arată că acolo unde sunt mai mulţi locatari adulţi decât camere de locuit, neînţelegerile şi certurile sunt mai frecvente, iar oamenii sunt mai nervoşi şi mai deprimaţi, probabil şi datorită lipsei de intimitate. Cum se odihnesc aceşti oameni? Cum mănâncă? Unde se pregătesc pentru şcoală sau pentru muncă? Cum gestionează preferinţele divergente? Cum e atmosfera generală? Putem spune că tema densităţii excesive în locuinţele româneşti lipseşte cu desăvârşire de pe agenda publică”, a subliniat, într-un comunicat de presă, transmis luni de BCR, Petre Dătculescu, directorul IRSOP. 

Conform studiului, cele mai multe persoane (32%) care trăiesc în locuinţe la bloc cu mai multe persoane decât numărul de camere, sunt cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani. De asemenea, peste un sfert (29%) dintre cei chestionaţi au vârste între 35 şi 64 de ani. 

În acest context, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate (56%) locuiesc în blocuri de locuinţe, iar 28% dintre cei chestionaţi au venituri de peste 3.000 de lei/lună. 

Rezultatele studiului IRSOP scot în evidenţă faptul că principala problemă a locuinţei este legată de vechime (47% dintre respondenţi), urmată de nevoia de reabilitate (32%) şi faptul că e nezugrăvită de mult (28%). 

”În blocurile de locuinţe, unul din patru clienţi trăieşte în locuinţe unde numărul persoanelor este mai mare decât numărul camerelor de locuit. Conform unei cercetari IRSOP făcute pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), se observă o densitate mai mare în rândul clienţilor tineri (18 - 34 ani). Există cazuri în care, într-un apartament de 2 sau 3 camere trăiesc împreună trei generaţii”, precizează Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe. 

Recent, EFdeN a lansat, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinţe (BCR BpL), Ghidul Condiţiilor de Confort, document ce are ca unic scop îmbunătăţirea calităţii locuirii în România şi unde confortul este definit ca starea de bună dispoziţie fizică şi mentală, datorată factorilor externi, care pot fi de multiple naturi, însă satisfacţia în legătură cu mediul interior este o noţiune subiectivă, ce depinde de fiziologia fiecărei persoane. 'Se întâlnesc frecvent clădiri deficitare din punct de vedere al unuia sau mai multor categorii de confort: confortul termic, calitatea aerului, confortul acustic, confortul vizual, în multe cazuri fiind vorba chiar de Sindromul Clădirilor Bolnave', notează BCR. 

Cercetarea realizată de IRSOP a fost efectuată pe un eşantion de 1.040 de clienţi ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de 5 ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit. 

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe. BCR este banca prima în România după valoarea activelor (14,8 miliarde euro), prima după numărul de clienţi şi prima pe segmentele de economisire şi creditare. 

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu 46.700 de angajaţi ce deservesc 15,9 milioane de clienţi în cadrul a 2.700 de filiale din şapte ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia şi Serbia).

Sursă: Agerpres
sati