Antena 3 CNN Actualitate Social Românii, tot mai datori la bănci. Schimbări radicale de la Banca Națională

Românii, tot mai datori la bănci. Schimbări radicale de la Banca Națională

Românii, tot mai datori la bănci. Schimbări radicale de la Banca Națională
09 Oct 2018   •   10:05

Românii încep să se îndatoreze din ce în ce mai mult. Din această cauză, specialiştii Băncii Naţionale vor să scadă gradul de îndatorare.

Astfel, nu vom mai putea să ne facem rate mai mari de 40 la sută din venituri. Măsura, care ar afecta peste 8 din 10 români, ar putea fi stabilită chiar săptămâna viitoare.

Proiectul Băncii Naţionale va schimba din temelii regulile de acordare a creditelor pentru populaţie. Dacă acum, românii se pot împrumuta în limita a 60-70 la sută din venituri, prin proiectul Băncii Naţionale, ar putea să scadă la 40 la sută.

Cei care vor să obţină un credit pentru o locuinţă spun că trec pe la mai multe bănci înainte de a face acest pas.

Pentru un împrumut pe 30 de ani şi cu un salariu de aproimativ 5.000 de lei, clienţii vor plăti o rată lunară de aproximativ 1.400 de lei. Un credit pe care l-ar putea accesa acum fără probleme, dar cu emoţii conform noului proiect.

Regulile de creditare se modifică ca urmare a gradul de îndatorare al românilor care a creascut îngrijorător, spun specialiştii.

Pe scurt, românii cheltuie mai mult, dar fără să economisească. Iar împrumuturile luate sunt tot mai mari.

În perioada aprilie 2017-martie 2018, aproximativ 60% din creditele acordate au fost pentru locuinţe. Iar peste 30% au fost credite acordate prin programul Pirma Casă.

 

×
Subiecte în articol: BNR
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close