Antena 3 CNN Actualitate Social Roșia Montană nu poate fi valorificată nici turistic. Oamenii nu au din ce trăi și aleg să plece

Roșia Montană nu poate fi valorificată nici turistic. Oamenii nu au din ce trăi și aleg să plece

După ce mina de la Roșia Montană a fost închisă, locuitorii nu au avut de ales decât să plece din localitate pentru un trai mai bun. Deși Roșia Montană face parte din patrimoniul UNESCO, localitate se ofilește de la un an la altul.

de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Feb 2024   •   17:04

Totuși, locuitorii care au mai rămas speră că la finalizarea acestui proces viața lor să fie una mai bună, asta pentru că, spun ei, că în 2021 când Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO au crezut că au prins un colac de salvare, însă lucrurile nu au fost deloc așa. 

Investițiile turistice și potențialul cultural nu poate fi valorificat, deoarece cei care încă mai locuiesc în Roșia Montană fie sunt mult mai în vârstă, fie nu își permit financiar să demareze o afacere. 

În tot acest timp mina de la Roșia Montana a fost închisă în 2006 și până în prezent a fost folosită ca atracție turistică. 

Turiștii care vin la Roșia Montană și vizitează mina, pleacă imediat pentru că în localitate există o singură unitate de cazare. În aceste condiții, localnicii care au rămas nu pot avea un trai mai bun, ci speră ca odată cu finalizarea acestui proces să aibă condiții de viață mult mai bune.  

Roșia Montană, subiectul unui amplu dosar în care se cer daune de la statul român

Compania canadiană Gabriel Resources cere despăgubiri uriașe statului român, într-un proces pe care l-a deschis la Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

Procedura a fost închisă pe 14 septembrie 2023, după cum au anunțat canadienii, iar acum se așteaptă verdictul. România ar putea fi condamnată să plătească între 4,4 miliarde de dolari și 6,5 miliarde de dolari,

Decizia finală este așteptată cu sufletul la gură de către locuitorii din Roșia Montană. Mare parte dintre oameni au ales să plece din Roșia Montană după ce și-au vândut locuințele companiei Canadiene.

Gabriel Resources, cei care aveau licența pentru a exploata aurul de la Roșia Montană, cer despăgubiri de 4,8 miliarde de dolari statului român în arbitrajul derulat în acest tribunal din capitala SUA.

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close