Antena 3 CNN Actualitate Social Rovana Plumb: Avem bani pentru autostrăzi. Dacă se vor întârzia lucrările, reziliem contractele cu constructorii

Rovana Plumb: Avem bani pentru autostrăzi. Dacă se vor întârzia lucrările, reziliem contractele cu constructorii

Rovana Plumb: Avem bani pentru autostrăzi. Dacă se vor întârzia lucrările, reziliem contractele cu constructorii
14 Feb 2019   •   19:38

Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-au întâlnit joi cu reprezentanţii celor mai importante companii de construcţii ce activează în domeniul infrastructurii rutiere, cărora le-au transmis că sunt bani pentru continuarea proiectelor începute, dar se doreşte calitate, iar în cazul în care se constată întârzieri în execuţie contractele vor fi reziliate. 

Potrivit unui comunicat comun al celor două ministere de resort, principalele probleme semnalate de antreprenori se referă la mecanismele birocratice care împiedică realizarea cu celeritate a lucrărilor contractate. În acest sens, ei au precizat că cel mai des întâlnite cauze ale întârzierilor sunt: perioadele de timp lungi pentru emiterea autorizaţiilor de construire, lipsa culoarelor de expropriere la începerea lucrărilor (şi litigiile ce apar în legătură cu exproprierile în timpul realizării lucrărilor), precum şi situaţiile generate de întârzierile înregistrate la decontarea lucrărilor realizate. 

"Autostrăzile cred că sunt printre cele mai discutate subiecte de către români. Şi, din păcate, nu într-un sens pozitiv. De aceea, cred că dialogul cu dumneavoastră, cei care construiţi infrastructura ţării, este soluţia de a grăbi lucrurile, de a găsi împreună răspunsuri la problemele pe care le întâmpinaţi. Ca să avem un dialog constructiv şi eficient, vă cer ca în cazul oricărei soluţii pe care o găsim împreună, aşa cum noi - Ministerul Transporturilor şi companiile din subordinea noastră - ne vom îndeplini partea noastră, aşa şi dumneavoastră să vă să onoraţi partea ce vă revine. Totodată, nu vă ascund că, dacă se constată întârzieri din vina dumneavoastră, nu vom ezita să reziliem contractele şi să activăm toate căile legale pentru recuperarea prejudiciului. Avem bani să dezvoltăm infrastructura, avem bani pentru autostrăzi, dar vrem lucrări de calitate. Cu cât construiţi mai mult şi mai repede cu atât vom avea şi un grad de absorbţie al fondurilor europene mai mare", le-a transmis constructorilor Rovana Plumb. 

Şeful de la Transporturi a precizat că a cerut înfiinţarea de comandamente permanente pentru monitorizarea proiectelor care contribuie la realizarea celor 180 de kilometri estimaţi că se vor da în folosinţă în 2019. Din aceste comandamente vor face parte: un reprezentant al Ministerul Transporturilor din partea direcţiei ce se ocupă de fondurile europene, un reprezentant al Autorităţii de Management - Programul Operaţional Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene şi un reprezentant al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. 

"Aceste persoane vor fi detaşate în teren. Nu vreau să mai găsim scuze, nici noi, decidenţii, nici constructorii, proiectanţii sau alţi factori implicaţi în proiect", a avertizat Plumb. 

 

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close