Antena 3 CNN Actualitate Social S-au împlinit 28 de ani de la executarea soților Ceaușescu. Care au fost ultimele cuvinte ale dictatorului comunist. Fiul a văzut scena morții la TV

S-au împlinit 28 de ani de la executarea soților Ceaușescu. Care au fost ultimele cuvinte ale dictatorului comunist. Fiul a văzut scena morții la TV

S-au împlinit 28 de ani de la executarea soților Ceaușescu. Care au fost ultimele cuvinte ale dictatorului comunist. Fiul a văzut scena morții la TV
25 Dec 2017   •   11:19

Perioada 23-25 decembrie 1989 a fost cea în care Nicolae și Elena Ceaușescu au fost prinși, judecați și executați prin împușcare. După mulți ani ani de tăcere, au fost făcute publice ultimele cuvinte ale cuplului.

Pe data de 25 decembrie 1989, TVR anunțA că Elena și Nicolae Ceaușescu au fost judecați de un Tribunal Militar Extraordinar. Cei doi au fost condamnați la moarte și le-a fost confiscată averea. Aceștia au refuzat să facă recurs.

În urma sentinței, cei doi au fost executați prin împușcare, în după-amiaza aceleiași zile, informează libertatea.ro.

Dorin Cârlan, unul dintre membrii plutonului de execuţie care l-a împuşcat pe Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, a vorbit la un post de televiziune despre ultimele secunde de viaţă ale foştilor conducători.
”Drumul nostru către zid i-a făcut pe ei (Nicolae şi Elena Ceauşescu) să nu mai meargă pe propriile picioare, au fost conduşi în stare de imponderabilitate de către colegii mei, pentru că nu mai aveau putere să meargă. Iniţial, ei au crezut că merg la elicopter, după care tovarăşul s-a uitat în ochii mei preţ de câteva momente şi atunci l-am văzut pe Ceauşescu uman; i-au dat lacrimile. După care, spre zid, a fost foarte demn”, a declarat Dorin Cârlan.

Potrivit lui Dorin Cârlan, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu au fost: ‘Trăiască Republica Socialistă România liberă şi independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”, după care a început să cânte un fragment din „Internaţionala”.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close