Antena 3 CNN Actualitate Social Salariul minim, insuficient pentru coşul minim de consum. Pe ce se duc banii românilor

Salariul minim, insuficient pentru coşul minim de consum. Pe ce se duc banii românilor

Salariul minim, insuficient pentru coşul minim de consum. Pe ce se duc banii românilor
13 Sep 2018   •   08:34

Salariul minim nu mai acoperă cheltuielile coşului minim de consum. Calculele arată că valoarea unui coş minim pentru o familie cu doi adulţi şi doi copii este dublu faţa salariul minim pe economie. Astfel, aproape un milion şi jumătate de români trăiesc acum sub limita sărăciei, scrie cotidianul Jurnalul.

Aproape jumătate din banii românilor pentru coşul minim se duc pe alimente. Adică peste 1.100 de lei. Peste 10% se duc pe facturi la utilităţi, 5,8% sunt alocaţi pentru sănătate şi doar 2,3% pentru educaţie şi recreere. 

Aproape un milion şi jumătate de români muncesc pe un salariu minim, de aproape 1.200 de lei pe lună. Calculele arată că salariul acestora este de 2 ori mai mic decât costului coşului minim de consum.

Un grup de deputaţi şi senatori din PSD, ALDE şi independenţi doresc să reintroducă coşul de consum ca bază de calcul pentru salariul minim pe economie. Aceştia au depus deja un proiect de lege la Camera Deputaţilor prin care salariul să fie corelat cu un standard de viaţă minim.

Mai multe detalii despre acest studiu puteţi citi în ediţia de astăzi a cotidianului Jurnalul.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Când vor primi pensionarii adeverința de recalculare a pensiilor
x close