Antena 3 CNN Actualitate Social Psihiatrul Gabriel Diaconu intervine în scandalul iodului: "La noi, în România, dacă nu faci zarvă nu exiști"

Psihiatrul Gabriel Diaconu intervine în scandalul iodului: "La noi, în România, dacă nu faci zarvă nu exiști"

Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru, a intervenit după declarațiile alarmiste ale lui Alexandru Rafila privind iodura de potasiu.

Psihiatrul Gabriel Diaconu intervine în scandalul iodului: "La noi, în România, dacă nu faci zarvă nu exiști"
de Alexandra Dima    |    09 Aug 2022   •   09:43

Psihiatrul Gabriel Diaconu spune că medicii de familie n-ar fi trebuit să se supere că trebuie să dea o rețetă pentru iodură de potasiu. El susţine că dacă nu ne pregătim pentru ce este mai rău, sperând, desigur, la ce este mai bine, ajungem iar în situația clasică „Domne, nu a făcut nimeni nimic. Nu s-a preocupat. Ce era domne așa de greu să dea pastile la oameni?” .

"Și totuși, ce mare brânză o fi să dai o rețetă simplă? S-au stârnit amarnic medicii de familie după anunțul ministrului sănătății privind distribuirea pastilelor de iodură de potasiu. N-am înțeles foarte mult de ce s-au stârnit. Căci n-au mare lucru de făcut. Dar aparent e un lucru foarte greu de făcut. Mai exact, să scrie o rețetă.

Deși e un subiect sensibil, unde regula ar trebui să fie ”o singură voce”, mă refer aici la pregătire și reziliență sanitară în cazul unui incident nuclear, la noi în România dacă nu faci zarvă nu exiști. Că de ce le dăm. Că de ce așa. Că speriem populația. Iar panică. Săracii oameni. O să le ia anapoda, o să fie rău. Sună (????) pacienții să ceară rețete. Și alte astfel de bazaconii. Eu îmi dau seama că a ajuns un sacrilegiu pentru unii medici să primească telefoane de la pacienți. Pacientul ideal, în România, e cel care ”nu te deranjează la telefon”. Mi se zbârlește pielea uneori, când las telefonul unei persoane cu care tocmai am încheiat conversația, și-mi spune ”stați liniștit, domnule doctor, că eu nu vă deranjez, mulțumesc frumos". - a scris Gabriel Diaconu pe pagina sa de Facebook. 

Medicul a făcut referire şi la scriptologia atât de înrădăcinată în mentalitatea şi sistemul românesc.

"În privința documentelor nu mai vorbesc. E greoaie birocrația pe la noi? Este. Dar e musai și obligatorie. Iar hârtiile ălea nenorocite aparțin de drept pacienților. Drept urmare bilete de trimitere, scrisori medicale, recomandări pentru analize, rețete simple și ceva mai complicate, referate și rapoarte medicale, adeverințe și certificate, concedii și anexe, toate stau în pixul nostru și ne mănâncă nervi și timp. Nu e obligatoriu să ne mănânce nervi și timp. Oricând medicul are privilegiul și alternativa de-a se lăsa păgubaș, spre căutarea unei alte cariere respectiv orizonturi de succes. Nu de alta, dar scriptologia e totuși obligatorie.

(...) Dar o rețetă? Nu poți să scrii o rețetă, doamna doctor? Dă-o în durerea ei de rețetă, cât îți ia, un minut? Două? E o rețetă simplă care să asigure trasabilitatea distribuției pastilei respective. Care pastilă nu e nici praf de stele, nici otravă de gândaci. E o sare de potasiu, o pui frumos în dulăpior, citești frumos prospectul ca și la paracetamol (mult mai toxic decât iodura, apropos), și te porți responsabil. Iar dacă ai neclarități despre, ÎȚI ÎNTREBI MEDICUL DE FAMILIE. Care nu e nici sfânt, nici oracol. E doctor.", mai spune psihiatrul.

De ce trebuie ca iodura de potasiu să fie distribuită din timp

Gabriel Diaconu a mai explicat şi de ce iodura de potasiu trebuie distribuită din timp.

"De ce am făcut acest demers, la Ministerul Sănătății? Simplu. Stocurile de iodură de potasiu erau zero. Mecanismul de distribuție în caz de incident nuclear era operațional doar în ariile de excludere la obiectivele nucleare pe care le avem pe teritoriul României. Toate rapoartele internaționale pe incidente anterioare arătau că fereastra de oportunitate, în caz de expunere la radionuclizi (iod radioactiv) e îngustă pentru iodura de potasiu, mai exact ORE de la expunere, deci era imposibil să ajungă la populație ”din depozite” în timp util (veche strategie comunistă). Carevasăzică am hotărât să stea unde trebuie, mai exact în dulapul cu medicamente al fiecărei persoane. A fost o decizie asumată de sănătate publică.

Medicul de familie trebuia să dea aceste pastile. Dar n-a vrut, căci e greu. Bine că medicul de familie poate să dea homeopate, mostre, să prescrie tot felul de baliverne la sugestia discretă a reprezentanților medicali, dar când vine vorba de sănătate publică e copleșit. Astfel că tot ce l-am rugat pe colegul nostru e să scrie pe o foaie de hârtie, și să consume energie cu parafa. Serviciu decontat, de altfel, ca și celelalte. Ia treziți-vă un pic. Realitatea e că situația facilităților nucleare din Ucraina, în condiții de război, e volatilă. Volatilă nu înseamnă c-o să respirăm chimicale curând, sperăm de fapt că niciodată. Dar prevenția e mama înțelepciunii. Căci – la o adică – dacă Doamne ferește ce-o să zică românii? Domne, nu a făcut nimeni nimic. Nu s-a preocupat. Ce era domne așa de greu să dea pastile la oameni? Da chiar, ce era așa de greu...”, a scris Gabriel Diaconu.

×
Subiecte în articol: Gabriel Diaconu iod
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close