Antena 3 CNN Actualitate Social Schimbare în regimul de reţinere al Poliţiei. Care este acum numărul maxim de ore pe care îl poţi petrece la sediul organelor de ordine

Schimbare în regimul de reţinere al Poliţiei. Care este acum numărul maxim de ore pe care îl poţi petrece la sediul organelor de ordine

Schimbare importantă în regimul reţinerilor de către poliţie. Oamenii de ordine vor putea conduce o persoană la secție pentru verificări, unde o vor putea reține până la 12 ore, potrivit unui nou proiect de lege votat de Camera Deputaţilor.

Schimbare în regimul de reţinere al Poliţiei. Care este acum numărul maxim de ore pe care îl poţi petrece la sediul organelor de ordine
Sursa foto: Poliţia Română/Facebook
de Alexandra Dima    |    06 Apr 2022   •   10:40

Potrivit unui proiect de lege votat de Camera Deputaților, polițiștii vor putea conduce o persoană la secție pentru verificări, unde o vor putea reține până la 12 ore în acest scop. Proiectul a fost inițiat la propunerea Guvernului Cîțu și adoptat decizional de Parlament.

Obligația poliției de a permite persoanei să părăsească secția este stabilită doar la expirarea celor 12 ore, chiar și în lipsa stabilirii identității acelei persoane.

În prezent, legea prevede că polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției atunci când: nu s-a putut stabili identitatea ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată sau documentele prezentate nu sunt reale; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, care creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale, persoana în cauză periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică, scrie profit.ro.

Înainte de intrarea în vigoare a acestor noi reglementări, legea stabilea că verificarea situației persoanelor conduse la sediul poliției și luarea măsurilor legale trebuie realizate în termen de 24 de ore.
 

×
Subiecte în articol: retinere politie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close