Antena 3 CNN Actualitate Social Schimbări majore în cadrul legii concediului maternal. Cine stă mai mult acasă

Schimbări majore în cadrul legii concediului maternal. Cine stă mai mult acasă

Guvernul schimbă perioada concediului maternal şi paternal. Taţii vor putea sta mai mult în concediu de paternitate, în timp ce perioada de îngrijire a copilului acordată mamelor s-ar putea reduce.

Schimbări majore în cadrul legii concediului maternal. Cine stă mai mult acasă
Sursa foto: Hepta | Abaca Press / Joly Victor/ABACA
de Ioana Mircea    |    29 Noi 2022   •   23:45

Concediul pentru creşterea copilului este de doi ani, în România. Pentru el poate opta mama, sau tatăl nou-născutului. Celălalt părinte are dreptul la 30 de zile libere plătite de stat.

Guvernul vrea să schimbe regulile pentru o împărţire mai echitabilă a responsabilităţilor între bărbaţi şi femei privind îngrijirea copilului. Astfel că ia o lună de la cel care stă acasă mai mult, pentru a-i da celuilalt părinte.

De exemplu, dacă mama alege să stea în concediul pentru creşterea copilului timp de doi ani, va avea, de fapt, doar un an şi zece luni, în vreme ce tatăl, care stătea până acum doar o lună în concediu, va beneficia de două luni cu copilul. Dacă nu va solicita dreptul la concediu care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de concediu în locul acestuia.

Modificări apar și pentru cei care venituri suplimentare în perioada în care se află în concediul de creștere a copilulului. Valoarea veniturilor nete pe care le pot obține fără a-și pierde dreptul la indemnizație creşte de la 6.500 lei la 10.500 de lei. Veniturile suplimentare pot fi obținute până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.

Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: concediu maternal
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close