Antena 3 Actualitate Social Scumpire record la curentul electric. Tarifele au crescut cu 158%

Scumpire record la curentul electric. Tarifele au crescut cu 158%

de Claudia Popovici    |    12 Iul 2021   •   16:50
Scumpire record la curentul electric. Tarifele au crescut cu 158%
Sursa foto: Getty Images

Curentul s-a scumpit cu 158 % față de prețurile de anul trecut pe bursa de energie electrică și gaze naturale din România. Dacă în 2020 în iunie prețul era de 146 de lei pe MWh, luna trecută prețul a fost de 378 de lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat de operatorul bustier.

Dumitru Chisăliță, directorul Asociaţia Energia Inteligentă, a explicat la Antena 3 care sunt cauzele acestor scumpiri record şi ce opțiuni au consumatorii şi statul român pentru a face faţă noilor tarife.

„În raportul întocmit de Asociaţia Energia Inteligentă am arătat o serie de cauze care a făcut ca nu doar în România, ci și pe piața internațională și regională, să avem o creștere importantă a prețurilor la energie electrică.

Aceste cauze sunt puse pe seama, în special, a creșterii cererii puternice a anului acestuia față de anul trecut. Deci principalul element este legat de această evoluție superioară a cererii. Un alt aspect important este ceea ce s-a întâmplat cu aceste certificate de dioxid de carbon care, practic, în ultimele săptămâni, ultimele luni, au explodat prețurile", a spus Dumitru Ghisăliţă la Antena 3.

Întrebat ce pot face românii în fața acestor explozii de prețuri, directorul Asociaţia Energia Inteligentă a spus că, păcate sunt puține elemente pe care un consumator le poate.

„Un prim pas ar fi să încerce pe bursa română de mărfuri să identifice prețuri mai reduse, deşi din păcate ofertele sunt superioare față de anul trecut.

În ceea ce privește statul român trebuie să dezvolte urgent capacități de producție importante de energie electrică, astfel încât oferta să fie cel puțin egală cu cererea pe care o avem în momentul de față și în viitorii ani", a mai recomandat Dumitru Chisăliță la Antena 3. 

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close