x close

Se cer măsuri urgente pentru evitarea unei crize a medicamentelor. Sute de mii de pacienţi ar putea rămâne fără tratamentul necesar

de S.T.    |    30 Oct 2019   •   13:04
Se cer măsuri urgente pentru evitarea unei crize a medicamentelor. Sute de mii de pacienţi ar putea rămâne fără tratamentul necesar 534 Foto: Pixabay.com

Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a susţinut miercuri că sunt necesare măsuri urgente pentru evitarea unei crize majore a medicamentelor şi a făcut un apel public către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să promoveze măsurile necesare pentru menţinerea în farmacii a unui număr de 71 de medicamente cu „risc de dispariţie”, „multe dintre ele fără alternativă terapeutică”.

„Suntem cu doar câteva zile înainte de declanşarea unei crize majore a medicamentelor în România. Sute de mii de pacienţi cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă şi reumatism sunt ameninţaţi să rămână fără tratamentul necesar.

Cu 71 de medicamente dispărând efectiv de pe lista de preţuri şi deci din farmacii, începând cu 2 noiembrie, este nevoie de măsuri efective, asumate imediat”, a declarat directorul executiv ARPIM Dan Zaharescu, citat într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor ARPIM „singura soluţie viabilă” rămasă pentru rezolvarea crizei „iminente” este prelungirea valabilităţii preţului pentru toate medicamentele din CANAMED (Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România), începând cu data de 1 noiembrie 2019.

„Suntem la curent cu preocuparea Ministrului Sănătăţii pentru a găsi cele mai bune soluţii. Acest apel, însă, vine într-un moment critic. Din cauza timpului scurt rămas, asumarea măsurii de prelungire a valabilităţii preţurilor este esenţială pentru binele pacienţilor şi al familiilor lor”, a mai spus Dan Zaharescu.

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

medicamente tratament criza
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati