Antena 3 CNN Actualitate Social Simulare a votului, înainte de alegerile europarlamentare și referendum

Simulare a votului, înainte de alegerile europarlamentare și referendum

Simulare a votului, înainte de alegerile europarlamentare și referendum
23 Mai 2019   •   08:26

Mai sunt doar trei zile până la alegerile europarlamentare şi referendum. Pe 26 mai, vor fi deschise aproape 19.000 de secţii în ţară şi peste 400 în diaspora. 

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut o simulare a votului, pentru a afla care este procedura pentru fiecare scrutin în parte.

Aproape 19 milioane de oameni sunt aşteptaţi duminică la vot atât în ţară, cât şi în străinătate. Unele secţii sunt deja pregătite pentru scrutinul din 26 mai. 

În cazul în care un cetăţean doreşte să voteze doar pentru alegerile europarlamentare, va primi un singur buletin de vot. Prezenţa lui nu va fi luată în calcul pentru referendum. 

Dacă nu vă aflaţi în localitatea în care aveţi domiciuliul, puteţi vota la orice secţie, pe listele suplimentare. Pentru cei care nu se pot deplasa, fiecare secţie dispune de o urnă specială. 

În total, în ţară şi în străinătate sunt aproximativ 19.000 de secţii de vot. Pe siteul www.registrulelectoral.ro le găsiţi pe toate, într-o hartă interactivă. Sunt însă şi secţii cu probleme. 

Astfel, 9 români aflaţi în Coreea de Nord îşi vor valida votul telefonic. Totodată, reprezentaţii Autorităţii Electorale Parmanente avertizează că încurajarea votului condiţionată de acordarea unor premii este ilegală. 

Campania pentru europarlamentare a fost costisitoare pentru partide. Peste 60 de milioane de lei au cheltuit în ultima lună, bani care vor fi decontaţi de stat. Pentru a intra în Parlamentul European, un partid trebuie sa treaca pragul de 5%, în timp ce referendumul va fi validat doar dacă 30% din electorat se va pronunţa cu privire la cele două întrebări supuse consultării publice.

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close