Antena 3 CNN Actualitate Social Sindicatele spun că 2018 va fi un an sumbru pentru economie: demiteri în masă și scăderi de salarii

Sindicatele spun că 2018 va fi un an sumbru pentru economie: demiteri în masă și scăderi de salarii

Sindicatele spun că 2018 va fi un an sumbru pentru economie: demiteri în masă și scăderi de salarii
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    29 Dec 2017   •   11:06

Revoluţia fiscală, care intră în vigoare peste numai câteva zile, ar putea însemna începutul unui an sumbru pentru economia României. Este avertismentul pe care îl lansează sindicatele, care vorbesc despre demiteri în masă, scăderi de salarii şi proteste. 

”Anticipăm anul 2018, un an cu proteste serioase începând din luna februarie”, a spus Marin Florian, vicepreședinte BNS.

Aceasta ar fi cea mai mică dintre problemele românilor anul viitor, spun sindicaliştii. Aceştia nu sunt convinşi că măsurile anunţate în urmă cu câteva luni vor aduce vreun beneficiu salariaţilor.

”30% din zona fucnţionarilor publici vor avea o diminuare salarială faţă de luna decembrie”, este de părere Sebastian Oprescu, vicepreședinte SNFP.

”Discutăm de un număr extrem de mare de scumpiri care vor afecta puterea de cumpărare a românului. Pe fondul unei slabe colectări, statul se va împrumuta foarte mult, de aici vor creşte dobânzile, banii vor fi mai scumpi şi de aici concedierile în masă”, a continuat Marin Florian, vicepreședinte BNS.

Un exemplu, spun sindicaliştii, este situaţia Şantierului Naval din Magalia. Statul, şi el acţionar, blochează vânzarea şantierului, punând astfel în pericol 6.000 de locuri de muncă. Şi în rândul funcţionarilor publici se prevăd concedieri, dar mai ales scăderi salariale.  

Nesiguri de viitorul salariilor lor sunt şi angajaţii, în sarcina cărora va reveni plata contribuţiilor sociale.

Mai bine ar putea fi însă pentru alţii. Guvernul a aprobat în ultima şedinţă din an un proiect de lege al Ministerului Muncii, prin care au fost admise 7.000 de noi locuri de muncă pentru străini, pe piaţa forţei de muncă din România, începând cu anul următor.
 

×
Subiecte în articol: sindicate demiteri proteste
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close