Antena 3 CNN Actualitate Social Singurul loc din România unde este interzis accesul femeilor

Singurul loc din România unde este interzis accesul femeilor

Singurul loc din România unde este interzis accesul femeilor
Sursa foto: Foto: Captură video/youtube.com
26 Sep 2018   •   13:14

În România, există un loc în care accesul femeilor nu este permis. Mai exact, locul cu pricina este singurul de pe teritoriul României unde se aplică „avatonul”.

Avatonul este legea care opreşte intrarea femeilor pe Sfântul Munte Athos, din Grecia. De altfel, termenul de „avaton” vine chiar din limba lui Platon și înseamnă „neumblat”.

Există și în România un loc în care accesul femeilor este strict interzis. Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei, situată în județul Vâlcea, în localitatea Muereasca. La intrarea în lăcașul sfânt stă scris: „În tindă este pictura de la 1848.În anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, apreciind pe ctitorul cel nou de la Frăsinei, Episcopul Sf. Calinic, exceptează de la expropiere M-rea Frăsinei. În decursul vremurilor, Mînăstirea Frăsinei a prosperat cu alte clădiri și anexe, așa cum se vede azi. Sf. Calinic, Ctitorul Sf. Mînăstiri Frăsinei, a pus aici rînduiala de slujbă și trăire religioasă, după tipicul Sf. Munte Athos, în care se include și restricția ca în Sf. Mînăstire Frăsinei să nu intre niciodată femei”, potrivit shtiu.ro.

×
Subiecte în articol: loc România interzis femei
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close