Antena 3 CNN Actualitate Social Sistemul de protecție al copilului, unul complet ineficient. FACIAS face publice concluziile de coșmar ale autorităților

Sistemul de protecție al copilului, unul complet ineficient. FACIAS face publice concluziile de coșmar ale autorităților

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a publicat concluziile Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), după cazul de la Galați, în care o fetiță de nouă ani a fost ucisă de mama sa. 

Sistemul de protecție al copilului, unul complet ineficient. FACIAS face publice concluziile de coșmar ale autorităților
Sursa foto: GettyImages
de Alexandra Dima    |    21 Mar 2024   •   16:50

FACIAS a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) să explice care au fost măsurile luate după moartea fetiției. ANPDCA a trimis Corpul de Control la Galați, iar situația este așa cum ne-o imaginăm.

Ce este mai grav este faptul că raportul ANPDCA arată că problemele de la Galați sunt întâlnite în toată țara.

„Concluziile raportului oficial al ANPDCA arată un sistem cu grave carențe, a căror corectare este imperios necesară, dacă ne dorim ca toți copiii acestei țări să fie protejați împotriva abuzurilor. 

Potrivit răspunsului ANPDCA pentru FACIAS, problemele cu care se confruntă întreg sistemul, din toată țara, sunt cunoscute la nivelul instituției și al Ministerului Familiei de ani de zile, controalele care au dezvăluit toate aceste probleme fiind demarate încă din 2018.

Concret, misiunile de control ale ANPDCA au relevat faptul că există deficiențe majore privind implementarea dispozițiilor legale și s-a ajuns într-o situație în care există:

- o protecție insuficientă a copiilor împotriva abuzurilor, a neglijenței și a oricăror forme de violență;
- semnalare, evaluare și intervenții deficitare în cazurile de abuz, atât în familie, cât și la nivelul serviciilor sociale;
- furnizarea inadecvată de servicii în situațiile de abuz asupra copiilor;
- monitorizarea insuficientă a cazurilor de abuz;
- lipsa unei formări profesionale continue și de calitate pentru personalul DGASPC
- neîndeplinirea obligațiilor de sesizare a organelor de cercetare penală în cazurile care impun acest lucru.

Acest sumar al neregulilor constatate la nivelul întregii țări relevă o realitate de-a dreptul îngrozitoare, în care copiii sunt nu doar vulnerabili în fața abuzurilor și violenței, ci sunt și lipsiți de sprijinul eficient al autorităților, care sunt incapabile să-i protejeze și să reacționeze corect atunci când situația o cere. 

De aceea, FACIAS cere tuturor instituțiilor abilitate să reacționeze de urgență și să ia măsuri concrete pentru a remedia carențele unui sistem vital pentru orice stat de drept. 

Siguranța și protecția copiilor nu este facultativă și nici doar un concept, ci trebuie să fie o realitate și o preocupare constantă a statului, care este obligat să își protejeze toți cetățenii”, transmite FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS ANPDCA
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close