Antena 3 CNN Actualitate Social Spitalul Universitar nu poate fi extins, primarul general blochează proiectul. România riscă să piardă 150 milioane euro din PNNR

Spitalul Universitar nu poate fi extins, primarul general blochează proiectul. România riscă să piardă 150 milioane euro din PNNR

Spitalul Universitar riscă să piardă 150 milioane de euro din PNRR. Extinderea unităţii medicale este blocată în certificatul de urbanism. Primarul Nicușor Dan refuză să semneze actul pentru că a văzut două puncte verzi pe planul spitalului și este convins că acolo este spațiu verde, deși nu este.

Spitalul Universitar nu poate fi extins, primarul general blochează proiectul. România riscă să piardă 150 milioane euro din PNNR
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iun 2022   •   20:31

E vorba de a proiectul format din două faze de execuție, modernizare, dezvoltare și extindere a acestui spital. Știm că spitalul este unul din cele mai importante din sistemul medical din România, iar acest spital din anii 70, construit până acum, nu a avut parte de această modernizare și dezvoltare, a explicat jurnalistul de investigaţii Adina Anghelescu.

Există două faze - prima fază este realizată, să-i spunem așa, prin emiterea unui certificat de urbanism. Numai că acest certificat de urbanism, care a fost dat în 2021, e nevoie să fie înlocuit cu un alt certificat, pentru că domnul Nicușor Dan a văzut că ar exista două puncte verzi.

De fapt, era vorba despre heliportul vechi. Dacă până la data de 30 iunie certificatul pentru a doua fază nu va fi dat, iar primul certificat nu va fi nici el înlocuit se vor pierde 150 milioane de euro.

Ştim că Ursula von der Leyen când a venit la București, s-a semnat acest proiect, chiar la spitalul Universitar București, împreună cu Klaus Iohannis, de față. Deci riscăm să ne facem de râs și în fața Comisiei Europene care susținea acest proiect, dar uite că totul stă în semnăturile de care este nevoie.

Banii nu pot fi folosiţi pentru că fără certificat de urbanism nu se poate face studiu de fezabilitate, fără studiu de fezabilitate, nu ai autorizația de construcție, deci este un lanț întreg al slăbiciunilor administrativ, a explicat Adina Anghelescu.

Proiecte de peste un miliard de euro blocate la nivel de București

Potrivit lui Eugen Teodorovici, prezent în studioul Antena 3, sunt proiecte de peste un miliard de euro blocate la nivel de București.

Curtea de Conturi, de exemplu, ar trebuie să vină să verifice și dacă este așa, trebuie cineva să spună că este un prejudiciu. Pentru că dânsul nedând  drumul la autorizații, nu se construiește și consiliul local, practic, nu încasează niște venituri pe care putea să le încaseze. Asta este un prejudiciu pe care, din păcate, domnul Nicuşor Dan îl aduce statului român, comunității din București şi nimeni nu îl taxează.

×
Subiecte în articol: Spitalul Universitar Klaus Iohannis
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close