Antena 3 CNN Actualitate Social Tarife mai mici în România pentru telefonia fixă şi mobilă de la 1 iulie 2021

Tarife mai mici în România pentru telefonia fixă şi mobilă de la 1 iulie 2021

ANCOM anunță tarife mai mici la convorbirile telefonice, iar prevederea intră în vigoare la 1 iulie 2021.

Tarife mai mici în România pentru telefonia fixă şi mobilă de la 1 iulie 2021
de Claudia Popovici    |    28 Apr 2021   •   17:51

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), începând cu 1 iulie 2021 operatorii de telefonie fixă şi mobilă care activează pe piaţa din România vor reduce tarifele pentru terminarea apelurilor în propriile rețele ca urmare a stabilirii, la nivel european, a unor tarife maxime în acest sens.

Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor mobile "va scădea cu aproape 8% faţă de nivelul actual, până la  0,7 eurocenţi/minut, în timp ce tariful pentru terminarea apelurilor fixe va avea o scădere de aproximativ 20% faţă de nivelul actual, ajungând la 0,078 eurocenți/minut.  

Această măsură de reglementare a fost stabilită de către Comisia Europeană prin Regulamentul Delegat (UE) 2021/654, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 22 aprilie. Regulamentul Comisiei Europene este obligatoriu şi se aplică direct, fără a necesita transpunere în legislaţia naționala”, a transmis ANCOM.

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor mobile

Noul tarif stabilit prin Regulamentul Comisiei Europene este în scădere cu aproape 8% față de 0,76 eurocenți/minut, cât este în prezent, și va fi perceput de către toţi operatorii de telefonie mobilă desemnați cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propriile reţele publice de telefonie.

Tariful de terminare a apelurilor la puncte mobile în vigoare în acest moment în România a fost stabilit de ANCOM ca medie a tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unui model de cost LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene stabilește și tarifele pentru următorii ani, ce se vor aplica și în România astfel:

- 0,55 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie -  31 decembrie 2022;

-  0,4 eurocenți/minut în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023;

-  0,2 eurocenți/minut de la 1 ianuarie 2024

Tariful maxim pentru terminarea apelurilor fixe

În ceea ce privește tariful maxim aplicabil pentru terminarea apelurilor fixe, acesta va fi cu aproximativ 20% mai mic față de cel actual (0,098 eurocenți/minut) care se aplică în România de la 1 noiembrie 2020. Tariful în vigoare în acest moment a fost determinat de ANCOM în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur.

Regulamentul Comisiei Europene prevede o nouă scădere a tarifului maxim pentru terminarea apelurilor fixe de la 1 ianuarie 2022, când va ajunge la 0,07 eurocenţi/minut.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close