Antena 3 CNN Actualitate Social Torționarul Alexandru Vișinescu a murit

Torționarul Alexandru Vișinescu a murit

Torționarul Alexandru Vișinescu a murit
05 Noi 2018   •   15:03

Torționarul Alexandru Vișinescu a murit luni, la vârsta de 93 de ani,într-un spital penitenciar. Acesta era în închisoare unde executa o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

La începutul lunii octombrie, Alexandru Vișinescu a fost operat de urgență la Spitalul „Bagdasar-Arseni”. Torționarul avea fracturi costale și o ruptură de splină, după ce a căzut într-una din băile Spitalului Penitenciar Jilava.

Alexandru Vișinescu (n. 27 septembrie 1925, satul Leiculești, comuna Tisău, Buzău) a fost un torționar comunist, fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, care a deținut și alte poziții în sistemul penitenciar comunist, activând în unitățile carcerale Mislea și Jilava, la începutul anilor '50.

El a fost denunțat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pe 30 iulie 2013 pentru omor deosebit de grav. În urma investigațiilor desfășurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care Alexandru Vișinescu a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956–1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur. 

Acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, care au dus în final la decesul unor deținuți politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

×
Subiecte în articol: spital Alexandru Visinescu
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close