Antena 3 CNN Actualitate Social Training anti-mită la spitalul din Suceava, după ce șefa secției de Oncologie ar fi luat șpagă de la bolnavii de cancer

Training anti-mită la spitalul din Suceava, după ce șefa secției de Oncologie ar fi luat șpagă de la bolnavii de cancer

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Alexandru Calancea, a declarat, joi, că tot personalul unităţii medicale va fi reinstruit pentru standardul anti-mită, după ce săptămâna trecută a fost arestată şefa Secţiei de Oncologie.

Training anti-mită la spitalul din Suceava, după ce șefa secției de Oncologie ar fi luat șpagă de la bolnavii de cancer
Sursa foto: Hepta | Face to Face / Bilderbox
de Georgiana Adam    |    27 Ian 2023   •   14:58

Medicul este cercetat penal după ce ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi pretins şi primit mită de la pacienţii bolnavi de cancer.

Calancea a spus că spitalele nu au la dispoziţie prea multe instrumente pentru a preveni actele de corupţie, dar că acele puţine pe care le au la îndemână vor fi valorificate la maximum astfel încât aceste fapte să nu se repete.

"Am demarat reinstruirea personalului medical pentru standardul anti-mită care este implementat la nivelul spitalului din 2019 prin directorii medical şi de îngrijiri, şefii de secţie. Tot personalul va fi reinstruit", a spus Calancea.

El a subliniat că SJU Suceava informează fiecare pacient la internare şi fiecare aparţinător că în toate secţiile, compartimentele sau cabinetele de ambulatoriu sunt căsuţe poştale de sugestii şi reclamaţii, dar şi formulare ce se înmânează fiecărui pacient, pentru ca acesta să scrie toate problemele cu care s-a confruntat pe perioada internării.

"Voi intensifica comunicarea cu cadrele medicale, cu toţi angajaţii, astfel încât să înţeleagă fiecare că aceste practici nu sunt agreate de conducerea SJU Suceava. 

Aceste lucruri nu trebuie să ne umbrească obiectivele SJU Suceava, care sunt calitatea actului medical, siguranţa şi satisfacţia pacientului şi angajatului", a spus Calancea.

Totodată, directorul SJU Suceava a precizat că îşi doreşte să se finalizeze cercetarea în cazul medicului oncolog arestat.

"Susţinem activitatea organelor abilitate. Nu vom tolera aceste acte şi să înţelegem că SJU Suceava este în slujba pacienţilor", a spus Calancea, potrivit agerpres.ro.

Şefa Secţiei de oncologie din SJU Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost arestată, vineri, 20 ianuarie, pentru 30 de zile, pentru luare de mită în formă continuată, decizia Tribunalului Suceava fiind contestată, iar în prezent medicul se află în arest la domiciliu.

Cauza este instrumentată de un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie Suceava.

Cercetările au relevat că medicul oncolog la SJU Suceava, în perioada aprilie 2022 - 19 ianuarie 2023, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins şi a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc) de la 64 de persoane, pacienţi sau aparţinătorii acestora, referitoare la tratamentul şi asistenţa anti-cancer ce trebuiau realizate gratuit.

×
Subiecte în articol: mita Suceava spital cancer
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close