Antena 3 CNN Actualitate Social "Un miliardar și o asistentă medicală nu ar trebui să plătească aceeași amendă"

"Un miliardar și o asistentă medicală nu ar trebui să plătească aceeași amendă"

"Un miliardar și o asistentă medicală nu ar trebui să plătească aceeași amendă"
16 Mar 2018   •   22:23

Dacă fondatorul Mark Zuckerberg și un îngrijitor care lucrează la sediul companiei ar primi o amendă pentru depășirea vitezei în timp ce conduceau spre casă de la muncă, amândoi ar datora Guvernului aceeași sumă de bani. Lui Mark nu i-ar tresări niciun ochi.

Cu îngrijitorul e altă poveste.

Pentru oamenii care trăiesc la marginea societății, chiar și înfracțiunile minore pot impune obligații financiare copleșitoare, aruncându-i în cercul vicios al datoriilor și închisorii datornicilor. În localitatea Ferguson, o simplă amendă de 151 de dolari a trimis o femeie de culoare care se lupta cu lipsa unei case la o luptă de șapte ani prin tribunale, mandate de arestare și închisoare atâta timp cât nu a putut să plătească, scrie ALEC SCHIERENBECK, în New York Times.

În America, amenda e aceeași pentru toată lumea. Unele state chiar interzic luarea în considerare a veniturilor persoanei amendate. Iar în statele în care judecătorii chiar pot decide, de multe ori, nu o fac.

Alte țări au metode mai sănătoase. Finlanda și Argentina, de exemplu, au decis ca amenzile să fie proporționale cu venitul. Toată lumea plătește aceeași proporție din venit.

 

×
Subiecte în articol: amenda amenzi
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close