Antena 3 CNN Actualitate Social Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: Lapovița și ninsorile lovesc România. Prognoza meteo pentru weekend

Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: Lapovița și ninsorile lovesc România. Prognoza meteo pentru weekend

Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: Lapovița și ninsorile lovesc România. Prognoza meteo pentru weekend
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    08 Dec 2017   •   14:08

UPDATE 14.08 - Avertisment de ultimă oră de la meteorologi: vor fi precipitații mixte în vest, nord și centru, predominant ninsori la munte și strat de zăpadă consistent la altitudini mari, intensificări ale vântului.

Interval de valabilitate: 09 decembrie, ora 08 – 10 decembrie, ora 20.

În intervalul menţionat, treptat aria precipitațiilor va cuprinde toate regiunile. În vestul, nordul și centrul țării, pe parcursul zilei de sâmbătă (9 decembrie), vor fi precipitații la început sub formă de ploaie, apoi mixte, iar din noaptea de sâmbătă spre duminică (9/10 decembrie), mai ales sub formă de ninsoare. La munte vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiții de polei.

Cantitățile de precipitații vor depăși pe arii restrânse 15 l/mp, cu precădere în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și vestul Carpaților Meridionali, unde se va depune strat consistent de zăpadă.

Vântul va avea intensificări în zonele montane, mai ales pe creste, unde rafalele vor depăși 70-90 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea redusă. Intensificări temporare vor fi și în celelalte regiuni, cu viteze mai mari în cele vestice și sudice, unde se vor atinge 50-70 km/h.

----------------------------

Știrea inițială 08.54

Vreme frumoasă, vineri, în țară, însă în week-end, vom avea parte și de frig. Dacă vineri, maxima va ajunge la 13 grade și va fi frumos afară, la fel ca și sâmbătă, de duminică însă, o masă de aer rece va fi prezentă pe teritoriul țării. Astfel, vremea se răcește, va ninge și vor fi și ploi.

Vineri
Vremea se va încălzi uşor faţă de intervalul precedent, iar valorile termice vor fi în general mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei date. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 şi 13 grade, uşor mai ridicate în Oltenia, iar cele minime se vor situa, în general, între -5 şi 5 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi temporar ploi în Maramureş, Crişana, iar noaptea şi în Banat şi local în vestul şi nord-vestul Transilvaniei. În Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi masivele vestice ale Carpaţilor Meridionali vor fi precipitaţii mixte şi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, dar local şi temporar şi în vestul teritoriului.

Sâmbătă 
Regimul termic va fi în continuare caracterizat de valori de temperatură mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei. În vestul, nord-vestul şi centrul ţării înnorările vor persista şi treptat se va extinde aria precipitaţiilor. Acestea vor fi sub formă de ploaie în prima parte a intervalului, apoi vor predomina ninsoarea şi lapoviţa, în timp ce la munte va ninge. Izolat cantităţile de apă vor fi mai însemnate. În sudul şi estul teritoriului, cerul va fi variabil, cu înnorări seara şi noaptea, când doar pe arii restrânse vor fi mai ales ploi slabe. Vântul va avea intensificări în zona montană, în special la altitudini mari, unde temporar va viscoli ninsoarea şi spulbera zăpada, iar local şi la cote mai reduse pe litoral, în Banat şi spre sfârşitul nopţii şi în celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 şi 14 grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării şi zona litoralului, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 şi 8 grade, uşor mai scăzute în depresiuni. Dimineaţa, pe arii restrânse, va fi ceaţă.

Duminică 
Vremea se va răci faţă de ziua precedentă, iar cerul va avea înnorări temporare. Pe parcursul zilei vor cădea precipitaţii, sub formă de ninsoare în vest, centru, nord şi la munte şi mai ales ploi în restul teritoriului. Noaptea, aria precipitaţiilor va fi în restrângere şi va cuprinde zona de munte, vestul, nord-vestul, local centrul şi doar izolat restul ţării. Cantităţile de apă vor fi pe spaţii mici mai însemnate. La munte va fi vânt tare, îndeosebi pe crestele montane, unde temporar ninsoarea va fi viscolita şi zăpada spulberată. Vor mai fi intensificări ale vântului, cu precădere ziua, în majoritatea regiunilor, dar cu viteze mai mari şi pe arii mai extinse în regiunile sudice. Temperaturile maxime, situate în jurul mediilor multianuale, se vor încadra între -1 şi 9 grade, iar cele minime, mult mai coborâte comparativ cu noaptea precedentă, se vor situa în jurul a -12 grade în depresiunile din estul Transilvaniei şi 0-1 grad pe litoral.

Pentru mai multe informații despre starea vremii, accesați meteoplus.antena3.ro.

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close