Antena 3 CNN Actualitate Social Unde se află cea mai mare rezervă de aur din România și care este valoarea ei

Unde se află cea mai mare rezervă de aur din România și care este valoarea ei

Unde se află cea mai mare rezervă de aur din România și care este valoarea ei
Sursa foto: Foto: pixabay.com
01 Mar 2019   •   13:15

Cel mai mare zăcământ de aur şi cupru din România se găsește la Rovina. Cele peste 200 de tone de la Rovina ar valora peste 5 miliarde de dolari.

Rovina este al doilea cel mai mare zăcământ aurifer din Europa. Zăcământul de la Rovina se desfăşoară pe o suprafaţă 94 de kilometri pătraţi și este situat la doar 20 de kilometri de Deva.

Rezerva de aur a României, aflată în administrarea Băncii Naționale a fost la sfărșitul anului 2017 de 103,7 tone. În comparație cu anul 1989, rezerva de aur este mai mare cu 36 de tone, potrivit shtiu.ro.

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat o propunere legislativă care prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Proiectul care modifică Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României mai prevede că BNR va urmări menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României şi, dacă există pericolul diminuării rezervelor, să prezinte un raport Parlamentului şi Guvernului.
 

×
Subiecte în articol: aur România
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close