Antena 3 CNN Actualitate Social Cercetătorii români au creat soluţia pentru terenurile poluate | Invenția a fost medaliată cu aur în Canada și Londra

Cercetătorii români au creat soluţia pentru terenurile poluate | Invenția a fost medaliată cu aur în Canada și Londra

O echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inventat un material care poate depolua în mod ecologic un teren poluat. Invenția a fost înregistrată la OSIM și a primit două medalii de aur în Canada și Londra.

Cercetătorii români au creat soluţia pentru terenurile poluate | Invenția a fost medaliată cu aur în Canada și Londra
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2023   •   15:25

Mixtura a fost creată de cercetătorii de la Universitatea "Dunărea de Jos" Galați și are ca scop salvarea terenurilor poluate cu hidrocarburi, precum schele de petrol, foste fabrici chimice, depozite petroliere, sau în cazul poluărilor accidentale cu hidrocarburi etc. 

Concret, mixtura are la bază dolomita. Potrivit specialiștilor, dolomita este utilizată în agricultură ca sursă de calciu și magneziu pentru soluri, fiind recomandată pentru toate culturile agricole, în orice anotimp. Dolomita se poate utiliza la reglarea pH-ului solului prin aplicare toamna, în același timp cu lucrările de pregătire a terenului. Invenția cercetătorilor gălățeni va avea beneficii pentru solurile afectate.

 „Este vorba de mixtură de absorbție a hidrocarburilor petroliere, folosind un amestec pe bază de zgură de oțelărie și dolomită. Aceasta este cunoscută datorită ph-ului ridicat peste 10, având proprietăți benefice pentru sol. Mai este că este folosită și astăzi în agricultură. Importantă este combinația cu zgură, care este un deșeu. Dolomita o putem amesteca cu zgura, iar mixtura obținută are beneficii foarte bune la absorbția hidrocarburilor.

Citeşte şi: Cazinoul din Vatra Dornei, deținut de BOR, va fi inaugurat mâine, după ce a stat zeci de ani în paragină

Ne dorim ca solurile afectate, prin poluările accidentale sau zonele unde se lucrează pe bază de petrol, să poată fi reabilitate. El este catalogat ca subprodus valoros, atât în ecologizarea zonelor afectate, cât și în reabilitarea drumurilor, în consolidări, în zonele afectate de eroziune. De asemenea, dolomita este cunoscută ca o rocă naturală, are peste 90 la sută minerale, deci este benefică. La ora actuală, găsim dolomită sub formă de granulații foarte mici în centrele comerciale. Se vinde ca un îngrășământ pentru grădini”, susține  prof. dr. ing. Daniela Buruiană de la Departamentul de Ingineria Materialelor si a Mediului al Facultății de Inginerie, conform adevărul

Medalii de aur în Canada și Londra

Invenția a fost extrem de apreciată la saloanele internaționale de inventică din Canada și Londra. Aceasta a primit două medalii de aur. Echipa de cercetători așteaptă acum brevetul de la OSIM pentru a face cunoscută invenția și în zona comercială.

"Firmele care lucrează în zona aceasta de petrol sunt interesate, pentru că și Uniunea Europeană face presiuni să ecologizăm zonele afectate cu posibilități de reintroducere în circuitul agricol. Există și varianta să ne facem publică invenția și peste hotare, în țările care au probleme cu terenul deșertificat, teren cu extracție de petrol etc. Eu cred că ne putem extinde și că vom face față cu brio", mai spune ing. Daniela Buruiană.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close