Antena 3 CNN Actualitate Social Val de aer polar peste România. Temperaturile scad cu 20 de grade și vin ploi abundente

Val de aer polar peste România. Temperaturile scad cu 20 de grade și vin ploi abundente

Val de aer polar peste România. Temperaturile scad cu 20 de grade și vin ploi abundente
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    23 Oct 2017   •   08:17

Un val de aer polar va ajunge în România, astfel că temperaturile vor scădea brusc cu circa 20 de grade. 

În plus, două coduri de vreme rea, unul portocaliu și altul galben, au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Codul portocaliu de ploi abundente este valabil de luni, 23 octombrie, ora 12:00 până marți, 24 octombrie, ora 18:00.

Zonele afectate sunt zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.

În intervalul menționat, în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50-60 l/mp și izolat 80 l/mp.

Codul galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte este valabil în perioada 23 octombrie, ora 10:00 – 24 octombrie, ora 23:00.

Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării. În intervalul menționat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20-30 l/mp și izolat 40 l/mp.

În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp.

Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50-55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70-80 km/h.

Prognoza meteo pentru următoarele zile

Luni 
Vremea va fi în general închisă, iar temperatura aerului va continua să scadă. Aria ploilor se va extinde dinspre vest şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării, iar la munte, la altitudini mari, trecător precipitaţiile vor fi mixte. Local, cu precădere în dealurile subcarpatice şi în regiunile sudice, se vor cumula cantităţi de apă de peste 20 l/mp şi izolat 40 l/mp, iar în zona Carpaţilor Meridionali vor fi peste 60 l/mp. Vântul va avea intensificări locale, cu viteze mai mari în zona montană înaltă, unde vor fi rafale de 70-80 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 9 și 10 grade în nordul Moldovei şi 20-21 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 4 şi 14 grade.

Marți 
Vremea va fi în general închisă, iar în majoritatea regiunilor va deveni mai rece decât în mod normal la această dată. Va ploua în mare din ţară, iar în regiunile sudice, mai ales la deal şi la munte, se vor mai cumula cantităţi de apă de peste 20-25 l/mp şi izolat peste 40-50 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări îndeosebi la munte şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 6 grade în nordul Moldovei şi 17 grade pe litoral, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 1 şi 9 grade.

Miercuri 
Vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări ziua îndeosebi în regiunile sud-vestice, iar noaptea în cele nordice, dar numai cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe, trecătoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului în sud-estul ţării. Temperaturile maxime se vor situa între 8 și 9 grade în nordul Moldovei şi 15-16 grade în Dealurile de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 2 şi 8 grade.

Citiți și Avertisment: România, lovită de ger năprasnic la iarnă. Sunt prognozate minus 30 de grade. Prognoza ANM până în ianuarie

Pentru mai multe informații despre starea vremii, accesați meteoplus.antena3.ro.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close