Antena 3 CNN Actualitate Şoferii care au rămas fără permis vor merge la procuror pentru prelungirea dreptului de circulaţie

Şoferii care au rămas fără permis vor merge la procuror pentru prelungirea dreptului de circulaţie

Şoferii care au rămas fără permis vor merge la procuror pentru prelungirea dreptului de circulaţie
05 Noi 2008   •   16:32

Dacă v-a fost reţinut permisul de conducere şi aveţi nevoie de o prelungire a dreptului de circulaţie, mergeţi la procuror. Este decizia Guvernului care a pasat responsabilitatea din curtea poliţiei în cea a magistraţilor.
Guvernul a decis marţi, printr-o ordonanţă de urgenţă, noile reglementări privind circulaţia pe drumurile publice.
Curtea Constituţională hotărâse, în luna iunie, că rolul autorităţilor implicate în procedura prelungirii dreptului de circulaţie (pe de o parte, procurorul sau instanţa de judecată, iar, pe de altă parte, reprezentantul poliţiei) este în totală contradicţie cu statutul constituţional al acestora, precum şi cu principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.
Conform noii reglementări, la cererea titularului permisului de conducere reţinut, procurorul care efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetării penale ori, în faza de judecată, instanţa de judecată investită cu soluţionarea cauzei poate dispune prelungirea dreptului de circulaţie cu câte cel mult 30 de zile, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmării penale sau, după caz, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.
Modul de soluţionare a cererii de prelungire a dreptului de circulaţie se comunică şi şefului poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta. "Totodată, se are în vedere ca regulile privind situaţiile în care se reţine permisul de conducere, respectiv se eliberează dovada cu sau fără drept de circulaţie să fie în acord cu gravitatea faptei comise şi să ţină seama de condiţiile reale de săvârşire a faptei", se precizează într-un comunicat al Guvernului, citat de Mediafax.
Astfel, dacă suspendarea exercitării dreptului de a conduce s-a dispus ca urmare a conducerii vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dovada înlocuitoare va fi eliberată cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, ţinând cont şi de faptul că în anumite cazuri conducătorul autovehiculului nu este şi proprietarul acestuia, conform sursei citate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: procurori instanta
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close