Antena 3 CNN Actualitate Şoferii care conduc în stare de ebrietate ar putea fi amendaţi din nou, chiar dacă au alcoolemie mică

Şoferii care conduc în stare de ebrietate ar putea fi amendaţi din nou, chiar dacă au alcoolemie mică

Şoferii care conduc în stare de ebrietate ar putea fi amendaţi din nou, chiar dacă au alcoolemie mică
Sursa foto: ebrietate
04 Mai 2010   •   10:28

Şoferii banuiti ca sunt bauti la volan vor fi supuşi testului de echilibru. Poliţia Rutieră vrea să schimbe legea care se referă la sancţiunile pentru starea de ebrietate. Şoferii prinşi băuţi la volan vor trebui să demonstreze că pot duce mâna la nas şi pot să vadă bine cu un ochi acoperit.

Şeful Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Lucian Diniţă, a declarat, pentru Gândul, că starea de ebrietate, dezincriminată în 2006, ar putea fi reintrodusă în Codul Rutier.

Dacă propunerea Poliţiei Rutiere va trece de Parlament, vor fi sancţionaţi pentru conducere în stare de ebrietate şi şoferii care nu au o alcoolemie mare, dar ale căror reflexe sunt vizibil afectate. Pentru cei care sunt depistaţi cu o alcoolemie ce depăşeşte 0,8 la mie sancţiunile vor fi mult mai drastice.

Problema intervine însă la stabilirea stării de ebrietate. Exact acesta a fost motivul pentru care contravenţia a fost scoasă din Codul Rutier, în urmă cu patru ani. Medicii, în urma unor teste, stabileau dacă şoferii se află în stare de ebrietate. Problema a apărut când doctorii au fost chemaţi în instanţă să-şi probeze diagnosticul.

România este singurul stat european care nu pedepseşte conducerea în stare de ebrietate deşi românii au obiceiul de a se urca la volan după ce au băut un pahar în plus. Numai în timpul mini-vacanţei de 1 mai, dintre cele 124 de infracţiuni la regimul rutier constatate de agenţii de circulaţie, jumătate au fost pentru conducerea sub influenţa alcoolului.

Antena 3

×
Subiecte în articol: alcoolemie ebrietate test amenda
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close